Каракачанов:  Армията е готова да изпрати до 1000 военни и 140 машини на границата

0
46
каракачанов
Красимир Каракачанов

Гранична полиция спряла 60 мигранти тази сутрин

Тази сутрин гранична полиция не е допуснала да преминат турската граница две имигрантски групи, по около 30 човека всяка една, съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Заявявам категоричната си решимост армията да окаже пълно съдействие и да предприеме всички необходими мерки за опазване на държавната граница, като не допусне нито един нелегален имигрант на територията на България. За тази цел Българската армия има готовност да се включи със състав до 1000 души и до 140 единици техника, подчерта министърът.

По-рано днес премиерът Борисов съобщи, че от сутринта жандармерията е прехвърлена по границата с Турция и морските граници. Притеснителното според Борисов е, че турските граничари са си отдръпнали постовете. Премиерът нареди да нашата Гранична полиция да влезе във връзка с турските си колеги.

„Към момента има реална заплаха с оглед на събитията, които се случат там. Когато се бият с ракети, хората бягат, разбираемо е. А пък едновременно, когато ние налагаме такива тежки процедури за влизане и излизане от страната заради коронавируса, представете си да започнат да влизат стотици хиляди мигранти. Това не можем да си го позволим”, добави Борисов.

Стотици мигранти в Турция се насочиха към граничните региони с Европа, съобщиха местните медии, след като според съобщенията турските власти са „отворили портите“. До това развитие на ситуацията се стигна, след като 33 турски войници бяха убити в северозападната сирийска провинция Идлиб при въздушен удар в четвъртък, за което Анкара обвини Дамаск.