Каракачанов: Македонските политици на маса са добри българи

0
10
каракачанов
Красимир Каракачанов

Когато дойде време за решения обаче, обясняват, че не може да се говори за обща история, твърди вицепремиерът

„С този въпрос се занимавам от 30 години. Познавам почти всички македонски политици и съм пил ракия с тях на маса. Те на маса са много добри българи, но когато дойде време за решения, става трудно, почват да се карат и да обясняват, че не може да се говори за обща история. Те са като българските политици – извън ефира се разбират много добре, а пред обществото се карат.“ Това заяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов пред bTV по повод обсъждането на българската позиция за кандидатурата на Северна Македония за членство в ЕС. В понеделник на заседание при президента Румен Радев бе решено, че България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония.

„България има много лостове за влияние. Според мен трябва да използваме най-дебелият лост и да кажем не на поканата на Македония за членство в ЕС. България задължително трябва да защити историята си и ще го направи. Цялата идентичност на комунистическа Югославия се основаваше върху фалшификации на българската история. На гърците им беше много по-лесно с договора. Македония тупа топката и си мисли, че ще може да влезе в ЕС и да запази антибългарската си позиция. Това няма как да се случи“, категоричев е Каракачанов.

„Предложих най-твърдата позиция, но виждам, че не се приема. Ще направя още две предложения днес на Министерски съвет. Никога не съм си измивал ръцете по тази тема. Българското правителство трябва да бъде по-твърдо. Любовният период със Скопие отмина. Там е ясно, че с „обещавам“ не става. Трябва да използваме всички механизми. Всички държави, които са ставали членки на ЕС в последните 20 години, са изпълнявали условия, включително и България“, посочи Каракачанов.