Обвиняват в шпионаж в полза на Русия петима българи във Великобритания

0
102
Орлин Русев на 45 г., Катрин Иванова на 31 г. и Бисер Джамбазов на 41 г. СНИМКА: twitter/@nexta_tv

Те ще се изправят пред съда във вторник

Петима българи ще бъдат обвинени в заговор за извършване на шпионаж в ползва на Русия, пише Би Би Си, цитирана от „Трибюн“.

Орлин Русев, Бизер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова ще се изправят пред Уестминстърския магистратски съд във вторник.

Българските граждани са обвинени, че в периода август 2020 г. – февруари 2023 г. са се сговорили за събиране на информация, която да е полезна на Москва.

Твърди се, че обвиняемите са работили в оперативна шпионска клетка за руските служби за сигурност и че тази работа е включвала наблюдение на цели.

Те са обвинени още в работа по активни операции във Великобритания и Европа, както и събиране и предаване на информация на руската държава.

Твърди се, че 45-годишният Русев е управлявал операции от Обединеното кралство и е действал като връзка с тези, които са получили разузнавателната информация.

Полицаите, които претърсиха имоти в Лондон и Норфолк, обитавани от трима от обвиняемите – г-н Русев, г-н Джамбазов, 41 г., и г-жа Иванова, 31 г., са открили предполагаеми фалшиви паспорти и официални документи за самоличност за Обединеното кралство, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия , Словения, Гърция и Чехия, пише Би Би Си. Твърди се, че Русев сам е правил фалшификатите.

Групата е обвинена и в организиране на операция за наблюдение в Черна гора, включваща създаването на фалшиви лични карти за журналисти, включително такава с образа на Катрин Иванова.

Русев, Джамбасов и Иванова живеят в Обединеното кралство от години, работят на различни работни места и живеят в редица крайградски имоти.

Русев има история на бизнес сделки в Русия. Той се премества в Обединеното кралство през 2009 г. и прекарва три години като работи в сферата на финансовите услуги.

Неговият профил в LinkedIn гласи, че по-късно е притежавал бизнес, занимаващ се със сигнално разузнаване, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали.

Русев също заявява, че някога е бил съветник в българското министерство на енергетиката.

Джамбазов и Иванова били двойка, работеща в здравния сектор. Двамата управлявали обществена организация, предоставяща услуги на българи във Великобритания, включително запознаването им с културата и нормите на британското общество.

Те са работили и за избирателни комисии в Лондон по време на избори.