Каракачанов: При Станишев и Орешарски футболът ни по-хубав ли беше?

0
37
отбрана
Красимир Каракачанов

Президентът се заяжда, каза вицепремиерът

Когато знаеш, че това, което правиш, ще доведе до санкции за отбора, който подкрепяш, защо го правиш? Това не го приемам, каза пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по повод расисткия скандал на футболната квалификация България – Англия, цитиран от Novini.bg

Полицията арестува някой, когато оказва съпротива. В момента, в който са били подканени да напуснат, са ги извели мирно и тихо. Силови действия в агитката могат да предизвикат разбунване на цялата агитка. Полицията си е свършила работата, без да използва сила. Това е похвално, заяви Каракачанов.

Попитан защо въпросните фенове са допуснати на стадиона, след като са стари познайници на полицията, той посочи: „Много неща има по темата футболно хулиганство, за които може да си зададем въпроса защо. Защо не се огледаме дали част от агитките не се занимават и с друга дейност освен да подкрепят отборите. Имаме предвид разпространение на дрога, организиране на други неща, наказуеми от закона“.

Има достатъчно мерки, които да се вземат и много по-стегнато и твърдо да се действа. В крайна сметка човек отива на стадиона да гледа спорт, а дори да реши да си изхвърля негативната енергия – не по този начин. Не можеш да правиш неща, които знаеш, че ще доведат до санкции, заяви вицепремиерът.

В отговор на въпрос ще поиска ли по-строги санкции за футболните хулигани, той каза: „Винаги съм настоявал за по-строги санкции спрямо всички нарушители. Хайде, като говорим за футболните агитки, които правят непозволени неща, ще ме подкрепите ли, ако поискам по-строги санкции за тези, които се правят на по-интелигентни и затварят кръстовища, блокират половин София, спират икономическото развитие на цели региони?“ Попитан дали поставя под общ знаменател еколозите и футболните хулигани, Каракачанов отговори с въпроса „Не е ли едно и също?“, на което получи отговор от журналисти: „Някак си не е“.

За вас не е, но за мен е. И едните нарушават закона, и другите нарушават закона. За едните искаме по-строги мерки, за другите не искаме. Започнем ли да разделяме закона на морален и неморален, няма закон. Законът трябва да е еднакъв – започнем ли да го делим на такива, които ни харесват, и такива, които не ни харесват, ефектът е нулев, коментира вицепремиерът.

Футболното хулиганство не е оправдано. Другото хулиганство, което минава за умно и красиво, също е хулиганство, то нанася поражение на икономиката, добави Каракачанов.

Той определи думите на президента Румен Радев, че каквото ни е управлението на държавата, такъв ни е и футболът, като заяждане. Като беше правителството на Сергей Станишев, по-хубав ли беше футболът? А като беше правителството на Орешарски? Според мен проблемът на българския футбол е, че българските футболисти нямат сърце да играят за националния отбор. Затова от 10 години спрях да ходя да гледам футбол. Какво да гледам отбори, които нямат хъс да се борят, отбори, които разчитат, че собственикът ще им уреди съдията, ще им уреди точките в мача и че първенството е горе-долу нагласено от първо до последно място още в първия кръг. Проблемът е в липсата на училищен, на детски и младежки спорт. Тук държавата трябва да се намеси, заяви Каракачанов.

Той коментира и темата с отношенията на страната ни със Северна Македония. Ако не се разберем по въпроса за Гоце Делчев, Северна Македония – в антрето на ЕС и ще чакат. Никога няма да се съглася на компромис с българската история. Няма да го направя в името на това да ходят скопските политици, да ми се кипрят в Брюксел и да ми се правят на европейски политици, посочи вицепремиерът.

Не очаквам ЕС да вземе много твърда позиция спрямо Турция заради икономическите интереси и инвестиции, които няма да рискуват, и ще продължават с тази леко разкрачена позиция, каза още Красимир Каракачанов.

По думите му истинската опасност от конфликта в Сирия не е толкова, че оттам могат да тръгнат бежанци, тъй като няма как да преминат на турска територия, през турската армия и оттам да стигнат България, добави той. Каракачанов посочи, че истинската опасност се крие в над 150 000 джихадисти и техните семейства, които са в лагерите, охранявани от кюрдите. Ако тези хора бъдат освободени, има две възможности: или да се смесят с групи бежанци и да тръгнат към Европа, което е проблем, или другият вариант е да възобновят бойните действия срещу сирийската държава. И тогава целият конфликт да ескалира отначало. Тогава вече става отново много неприятна ситуация, каза още той.

От думите му стана ясно, че българската позиция трябва да е балансирана по отношение на санкции спрямо Турция и много твърда на самата граница. Каракачанов посочи още, че българската армия е в готовност да подпомага Гранична полиция.  Без подкрепата на обществото няма как да стане, защото може да се наложи да се използват и по-твърди мерки. Не казвам употреба на огнестрелно оръжие, макар че, ако някой употреби оръжие срещу полиция или военнослужещ, те са в правото си да отговорят, заяви Каракачанов, като добави, че поведението на границата трябва да е твърдо и да не се допуска преминаването ѝ.