Каракачанов стреля с калашник

0
65
Снимки: Красимир Крумов, Телеграф медиа

Военният министър изстреля по една серия и със 7.62-милиметрова картечница и 23-милиметрова зенитна установка

Демонстративни стрелби и практическия държавен изпит на курсанти от Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ наблюдава на полигона край шуменското село Марково министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Вицепремиерът изстреля лично по една серия и със 7.62-милиметрова картечница „Калашников“ и със 23-милиметрова зенитна установка.

Заедно с военния министър на артилерийския полигон в Марково беше и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Артилерийският полигон е четвъртият по големина в България и е изграден през 1973 година. Той дава възможност за провеждане на тактически учения с бойни стрелби с механизиран батальон и изпълнение на огневи задачи от артиленията на една механизирана или артилерийска бригада. Традиционно веднъж или два пъти в годината в Марково има демонстративни стрелби, на които се допускат и цивилни зрители, но за първи път репортер на „Монитор“ успя да попадне на държавен изпит на завършващи курсанти, който се провежда без външна публика.

В началото на стрелбите курсанти от базирания в Шумен факултет „Артилерия ПВО и КИС“ направиха презентация на видовете въоръжение на факултета и на способностите при използването му. Началникът на катедра „Артилерия“ полк. Станчо Станчев беше в ролята на ръководител на стрелбите, които включваха стрелба със стрелково оръжие, с противотанкови средства и системи на полевата и зенитната артилерия. Традиционно кулминацията в Марково беше стрелбата от открита огнева позиция с полуправо мерене със 122-милиметрова реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град“.