Карантината за пристигащите в Гърция се намалява на 3 дни покрай празниците

0
15
Снимка: Pixabay

Без карантина за българите, пристигащи в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия

Карантината за граждани, пристигащи в Гърция, се намалява от 10 на 3 дни за периода 18 декември 2020 г. до 7 януари 2021 г. Запазва се изискването за представяне на отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването, както и бързият тест, който ще бъде правен при влизане в страната. Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Изискваната карантина и бързи тестове за COVID-19 не се отнасят за водачите на камиони. Освен това за тях продължава да не се прилага ограничението за преминаване само в часовата зона от 07.00 ч. до 23.00 ч., което важи за всички останали граждани, преминаващи през сухопътни граници на страната. Запазва се изискването за представяне на QR код.

Забраната за излизане навън на територията на Гърция вече е в интервала между 22.00 ч. и 05.00 ч.

ГЕРБ/СДС

Германската провинция Северен Рейн-Вестфалия вече няма да изисква 10-дневна карантина от пристигащите от България. В сила остава задължението за онлайн регистрация преди пътуването, като местните здравни служби могат да поискат от пристигналите лица да представят негативен тест за коронавирус, направен не по-късно от 48 часа преди пътуването, или да направят такъв след пристигането си.

На интернет адрес https://www.einreiseanmeldung.de  всички, пътуващи от рискови региони за Германия, са длъжни да попълнят онлайн формуляр и да носят със себе си копие на потвърждението за направената регистрация. Изключение от изискването за регистрация се прилага само в случаите на трансгранични пътувания с престой в провинцията под 24 часа.

По информация на Генералното ни консулство във Франкфурт промяната на режима на влизане на територията на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия е вследствие на решение на Върховния административен съд в гр. Мюнстер, съгласно което пристигащите от рискови региони вече не подлежат на задължителна 10-дневна карантина.

От 1 ноември Германия обяви цялата територия на България за рисков регион.