Даниел Митов: Забавянето на газовата връзка с Гърция е дело на служебното правителство

0
211
Даниел Митов

Смяната на ръководството на „Булгаргаз“ е връщане на посредниците в енергетиката, което е предпоставка за кражба, подчерта зам.-председателят на ГЕРБ

„Газовата връзка с Гърция се изгражда от 2 години и забавянето на изграждането ѝ е дело на служебното правителство на Румен Радев“. Това заяви пред БНР Даниел Митов, заместник-председател на ГЕРБ.

Той обясни, че процедурите са тежки, защото става дума за съгласуване между двете държави. По думите му строежът на „Балкански поток“ е завършен бързо, защото е само на българска територия и разрешенията са издавани бързо от държавата, без това да зависи от съгласуване с друга страна.

„Дали ще мине през територията на Гърция, или на България, този газопровод щеше да бъде построен. Гърция също е натовска държава. Бранили сме санкциите срещу Русия, за да има механизъм за въздържане на нейните намерения, подкрепяли сме всички планове на НАТО за адаптирано предно присъствие“, коментира той. Според Митов смяната на ръководството на „Булгаргаз“ е връщане на посредниците в енергетиката, „което е предпоставка за кражба“.

Заместник-председателят на ГЕРБ изказа мнение, че президентът Румен Радев е започнал да се дистанцира от правителството на Кирил Петков. Той прогнозира, че този кабинет няма да се задържи дълго на власт.

Митов коментира и че правителството на България е много закъсняло с реакцията си на напрежението по оста Русия-Украйна.

„В един определен момент ескалация може да се очаква. Руската федерация върви към умишлена ескалация, иначе нямаше да отправя искания към НАТО, които са неизпълними, и нямаше да струпва войски по границата си с Украйна“, заяви той.