Политологът Антон Тодоров със сигнал до Кирил Петков, предаде му списък с публична информация за „хора и важни теми от обществото“

0
589
Сигналът на Антон Тодоров с медийни публикации по темата.

Убеден съм, че ще погледнете много сериозно, което е присъщо за Вас, пише Тодоров

Политологът Антон Тодоров внесе в Министерски съвет сигнал до премиера Кирил Петков заради пресконференцията му от вчера. Те са за „хора и теми важни за обществото“, по които работата на държавното обвинение „не трябва да остава във въздуха“. Ето какво пише Убеден съм, че ще погледнете много сериозно, което е присъщо за Вас, пише Тодоров:

С И Г Н А Л

От Антон Динев Тодоров

гр. София, ж.к….. , бл…., вх…, ап….

моб.тел. 088……., e-mail: anton_todorov@mail.bg

Уважаеми г-н Петков,

Във връзка с Ваше изявление от 07.02.2022 г. и готовност, която изразихте да помогнете на прокуратурата със списък с публична информация за „хора и теми важни за обществото“, по които работата на държавното обвинение „не трябва да остава във въздуха“, Ви изпращам допълнителна информация и публикации относно казуси, които напълно отговарят на характеристиката дадено от Вас – става дума за „хора и теми важни за обществото“. Убеден съм, че работата на прокуратурата и КПКОНПИ по тези хора и теми не бива да „остава във въздуха“. Тези публикации третират действията на лица, които са на изключително влиятелни и важни публични позиции, от решенията на които зависят стотици хиляди хора. Това са позиции, които имат „диспечерски“ характер – чрез тях се разпределят огромни парични потоци от публични пари. Убеден съм, че ще погледнете много сериозно – както е присъщо за Вас – на тази информация и ще я приложите към набора от публикации и медийни разследвания, с които утре ще се представите пред Върховна касационна прокуратура (ВКП).

бсп
Антон Тодоров

За да Ви улесня съм подготвил солиден набор от публикации, касаещи важни за обществото хора и теми, които настоявам да добавите към Вашия списък с лица и теми, посочени в хода на работната Ви среща с главния прокурор и да внесете утре, 9 февруари, когато сте призован във ВКП:

1. Според публикация в сайта на в. „Труд“ от 27.05.21 г., „съмнения за участие на министъра на икономиката Кирил Петков в служебния кабинет на Стефан Янев в схеми за укриване на данъци пораждат наличните данни в публичните регистри за свързаните с него фирми“. Настоявам да изискате от прокуратурата подборна информация какво прави тя по този крайно важен за обществото казус?

2. Според публикация в същия интернет сайт на в. „Труд“ от 13.01.22 г., „Фирма на Кирил Петков е уредена с евтина земя“. Изданието съобщава, че това става ясно от „отговор на министъра на икономиката Корнелия Нинова на въпрос на Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС. Фирмата „Волаком“ на настоящия премиер Кирил Петков преди години е купила терен в индустриална зона Божурище за 18 лв./кв. м, докато друга фирма по това време е купила земя на цена 30 лв./кв. м.“. Прокуратурата работи ли по този любопитен и интересуващ много български граждани казус?

3. Според публикация в сайта за разследваща журналистика BIRD, „Новият шеф на НАП (Румен Спецов, бел. моя) продал на сламено лице дял във фирма с 1 млн. дълг към… НАП“. Как е възможно този човек все още да е шеф на НАП, а прокуратурата да бездейства? Моля Ви, внесете във ВКП освен тази публикация и още една – на 24.05.21 г. сайтът Zonanews разкрива, че въпросният господин – Данаил Николов, „сламеният човек“, на когото чистият като сълза Спецов е прехвърлил фирмата си, освен „професионален длъжник“ се оказва и „рецидивист с четири присъди и още близо петдесет дела, повечето за кражби. Присъдите на Николов са от периода 2004-2007 г., като общият му престои в следствения арест и затвора е около 3 години. Полицейски източници твърдят, че Николов е разследван за десетки кражби от жилища, вили и промишлени обекти в района на Брезнишко, Сливница, Перник и Радомир. Обстоятелства, които вероятно са били известни на Спецов, защото няма данни Данаил Николов да е упражнявал някаква легална професия или да се е занимавала с бизнес, преди изненадващо да стане собственик на фирма генерираща обороти за милиони“.

Входящият номер на сигнала.

Г-н премиер, само тази информация – че шефът на приходната агенция е „продал“ фирмата си на подобно лице във всяка страна, която е част от т.н. „свободен свят“ би била предостатъчна същият този шеф на НАП да изхвърчи като коркова тапа от мястото си. Тук Спецов не само, че си е на мястото, а и назначава крайно съмнителни хора, вкл. в българските митници. Що за безобразие е това? Ще попитате ли прокуратурата нейната дейност по „тези важни за обществото хора и теми виси ли във въздуха“? А може би се работи, но ние не знаем? Г-н Петков, призовете прокуратурата да даде повече светлина по този много значим за българското общество казус.

4. Според публикация в сайта Zonanews от 14.06.21 г., „уволнен за несправяне с работата от ОББ е предложен за член на УС на ББР“. Става дума за лицето Цанко Арабаджиев, който впоследствие наистина е назначен за член на УС на ББР и изпълнителен директор на банката. Такъв е и към настоящия момент. Какво се прави от прокуратурата по този казус, след като в края на миналата година се оказа, че при новото ръководство на ББР активите на Българската банка за развитие не просто не са се увеличили, те дори не са останали същия размер, а имаме спад от почти половин милиард лева?

5. Според публикация от 17.11.21 г. в сайта Трибюн, „Компания на Асен Василев фалира и остави дългове в Лондон за 8,7 милиона паунда“. Визираният в публикацията човек е вицепремиер и финансов министър във Вашето правителство. Нима е допустимо Асен Василев да заема подобна висока публична позиция и да устройва истинска кадрова вакханали в подчинените му ведомства и структури ?

6. Според публикация в сайта на в. „Труд“ от 02.02.22 г., „Семейство Лорер ще въртят 9 млрд. лева. Съпругът Даниел Лорер, в качеството си на министър на иновациите и растежа, подпомаган от съпругата си Виолета Лорер ще управляват парите от програмите за конкурентност и за научни изследвания, както и от Националния план за възстановяване. Парите семейството получава за управление от кума си министър-председателя Кирил Петков“. Край на цитата! Това е много сериозен казус, по който прокуратурата вероятно бездейства! Както може сам да се убедите – в тази публикация протича Вашето име и имената на особено близки Ваши приятели. Които са и семейство на всичко отгоре – чудесен казус за КПКОНПИ и прокуратурата! Г-н Петков, моля Ви, не, настоявам, да не пропуснете да информирате ВКП и за тази информацията в тази публикация.

7. В материал, публикуван в сайта Lex от 01.02.22 г. със заглавие „КПКОНПИ видя риск от корупция и концентрация на власт у Асен Василев и Даниел Лорер“. Настоятелно Ви моля – депозирайте и тази много важна с разкритията си статия в прокуратурата, за да може работата на държавното обвинение да не остава във въздуха, както самият Вие се изразихте на вчерашния си брифинг.

8. Според публикация на сайта Zonanews от 18.01.22 г., със заглавие „Ново скандално назначение на „Промяната“- дисциплинарно уволнен от НАП за теч на данни стана областен на Ловеч“, разбираме, че сте назначил – Вие, лично Вие – за областен управител на област Ловеч лицето Виктор Стойчев. Същият е дисциплинарно уволнен от НАП през 2019 г. заради осъществен от него неоторизиран 512 пъти достъп до данните на стотици физически и юридически лица. В публикацията има документи, вкл. от две съдебни инстанции, които доказват, че това назначение е изключително опасно предвид практиките и уменията на въпросния господин. Разследването на сайта Zonanews показва, че същият човек е дисциплинарно уволнен от НАП-Ловеч със заповед № ЗЦУ-1139/ 26.07.2019 г. на заместник-изпълнителния директор на НАП. Прегрешенията му са описани в докладната записка от 15.07.2019 г. заради неоторизиран достъп до данните е стотици хора и фирми, „осъществил е 512 пъти достъп до данъчно-осигурителна информация за физически и юридически лица в информационните система на НАП, като за 475 достъпа не е представил пред проверяващите длъжностни лица от Инспектората на НАП основание за извършването им“.

Сигналът

Какви са фактите? Със Заповед № ЗЦУ-1454/16.10.2018 г. на изпълнителен директор на НАП е наредено извършване на проверка по постъпил сигнал от 09.10.2018 г. В хода на проверката са установени данни за извършени множество достъпи до информационните системи на НАП от Виктор Василев Стойчев. За установените обстоятелства при извършената проверка е изготвен подробен доклад. На 16.05.2019 г. до изпълнителния директор в ЦУ на НАП постъпва докладът от ръководителя на Инспектората на НАП с вх. № 94-В-409, в който се излагат установените обстоятелства при извършена проверка по постъпил сигнал. В доклада е направен извод за установени нарушения на Политиката за информационна сигурност и на Етичните норми за поведение на служителите на НАП от двама служители в офис Ловеч, единият – сегашният областен управител на Ловеч Виктор Василев Стойчев. Направено е предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Виктор Стойчев във връзка с констатации за системно нарушаване на правилата, указани в Политиката за информационна сигурност на НАП и Етичните норми за поведение на служителите на НАП. Назначен е Дисциплинарен съвет, които подготвя образуването на дисциплинарно дело срещу Виктор Стойчев – тогава директор на офис за обслужване-Ловеч към ТД на НАП Велико Търново, за нарушенията, описани в доклад вх.№94-В-409/16.05.2019 г. По образуваното дисциплинарно дело Съветът е провел две заседания на 18.06.2019 г. и на 24.06.2019 г. и е събрал писмени доказателства – изготвения доклад от Инспектората и приложенията към него. Съветът е установил, че в периода 01.06.2017 г. – 08.10.2018 г. Виктор Стойчев е осъществил 512 пъти достъп до данъчно-осигурителна информация за физически и юридически лица в информационните система на НАП, като за 475 достъпа не е представил пред проверяващите длъжностни лица от Инспектората на НАП основание за извършването им. Дисциплинарният съвет е намерил много повече неоторизирани влизания, но са фиксирали 512, защото са се спрели само на влизанията за периода 01.06.2017 г. – 08.10.2018 г. При анализа на установените обстоятелства Дисциплинарния съвет е стигнал до извод, че Виктор Стойчев е извършил нарушения на чл. 10, ал. 2 от Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация /КПСДА/ и раздел 3, т. 1 от Етичните норми за поведение на служителите на НАП, т. 9.3.1 от Политиката на информационна сигурност на НАП, Правилата за правата и задълженията на потребителите, ползващи информационни активи на НАП и писмо на ЦУ на НАП изх.№ 26-А-37/18.07.2016 г. относно неправомерно обработване на защитена информация от служители на НАП Пак да обърна внимание – Вие, министър-председателят на Република България Кирил Петков, сте назначил този, меко казано, проблемен човек за областен управител, за представител на държавата в област Ловеч, с ранг на зам.-министър.

9. Като казах зам.-министър и се сетих, че от публикация в същия сайта Zonanews от 18.05.21 г. разбираме, че „Първата фирма на зам.-министъра на отбраната Александър Петков, е с отнет лиценз за инвестиционно посредничество!“. Г-н Петков, Александър Петков е човекът, на когото е поверен икономическия блок в МО. А неговата първа фирма има подобна изключително скандална бизнес история. Прилагам цялата публикация и горещо се надявам да я приобщите към комплекта от медийни публикации, с които утре ще активирате работата на прокуратурата по особено важни за обществото хора и теми. Прилагам и официален отговор на Комисията по финансов надзор с изх. № 92-00-224 на мое заявление по ЗДОИ относно казуса с отнемането на лиценза за извършване на инвестиционна и финансово-посредническа дейност. През 1999 г. днешният зам.-министър на отбраната е председател на Съвета на директорите, изпълнителен директор и брокер на ценни книжа в инвестиционен посредник „Улпия Секюритис“АД. С Решение № 64-ИП от 27.10.1999 г. Комисията по ценните книжа и фондовите борси ОТНЕМА разрешението за извършване на дейност като инвестиционен посредник на „Улпия секюритис“АД, гр. София. Александър Петков обжалва, но с Решение № 4358/14.05.2004 г. Върховният административен съд на Република България оставя в сила Решение № 64-ИП от 27.10.1999 г. на Комисията по ценните книжа и фондовите борси.

Срещу самия Александър Методиев Петков е образувано административнонаказателно производство с акт за установяване на административно нарушения (АУАН) № Р-06-11/26.01.2001 г. Във връзка с това е издадено наказателно постановление, което е обжалвано от Ал. Петков, но е потвърдено от втора съдебна инстанция е е влязло в сила.

През 2004 г. за кратко е ръководител отдел „Ликвидност“ в инвестиционен посредник „Позитива“АД, София. Интересно повторение като при „Улпия секюритис“ е, че след години с Решение № 901-ИП от 23.06.2017 г. Комисията за финансов надзор отново отнема издадения на „Позитива“ АД лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник. С това решение се закрива една фирма, за която има стотици сигнали за финансови измами, като „Позитива“ е инвестиционен посредник с отдавна отнет лиценз. Александър Петков обаче вече е напуснал това дружество и е под крилото на Пеевски и Цветан Василев.

От 2012 г. до 2016 г. е директор за връзки с инвеститорите и финансов мениджър в „НУРТС България“ ЕАД (т.е. Делян Пеевски и Цветан Василев). От февруари 2017 г. до юли 2017 г. е управител в „Снабдяване и търговия – МО“ ЕООД, докато управлява първото служебно правителство на Румен Радев. Това е най-апетитното дружество на Министерството на отбраната, което се занимава с реализация на ненужните за армията оръжия, боеприпаси, военна техника и друго имущество. Уволнен от Каракачанов скоро, след като оглавява МО. Защо ли?

Същата информация откриваме и в публикация в сайта на в. „Труд“ от 07.02.22 г. със заглавие „Фирма на зам.-министър с отнет лиценз“. За да няма никакво съмнение в моето желание да допринеса за информационното уплътняване на Вашето утрешно посещение в прокуратурата, прилагам и тази публикация. Колкото повече, толкова повече – нали помните Мечо Пух!

Прилагам следните документи:

1. Копия на цитираните в сигнала публикации.

гр. София

08.02.2022 г. С уважение:

(Антон Тодоров)

политолог и разследващ

журналист