Как „отказаха“ Демерджиев от МВР? Рашков плашил Кирил Петков по телефона, питал ще го сменят ли?

0
2684
Съобщението за назначението на Демерджиев за зам.-министър на МВР.

Вътрешният министър дори не дал достъп на пловдивския адвокат до кабинета на зам.-министъра

Иван Михайлов

Назначаването на бившия правосъден министър Иван Демерджиев за зам.-министър в МВР отприщи десетдневни скандали в министерството, заплахи с компромати срещу Кирил Петков и бурна ярост у Бойко Рашков, съобщиха пред Breaking.bg запознати.

Днес Демерджиев пусна своя позиция, според която зам.-министерското кресло е „тясно за него“, той уважава Рашков, но се отказва от поста. Източниците на Breaking.bg обаче твърдят, че пловдивският адвокат, представян навсякъде като „враг на главния прокукор Иван Гешев“, е „отказан“ от поста заради яростната съпротива на вътрешния министър Бойко Рашков-Дамаджаната. Заради публикацията на Breaking.bg със заглавие „Демерджиев сменя проваленият Рашков като министър?“ от 25 март 2022 година.

Каква е хронологията ? На 22 март Правителствената информационна служба изпраща до медиите съобщение, че Иван Демерджиев, бивш зам.-министър и министър на правосъдието в служебните кабинети на Румен Радев е назначен за зам.-министър на вътрешните работи от премиера Кирил Петков.

На 25 март излиза публикацията в Breaking.bg. Сутринта на оперативката при Рашков избухва страшен скандал. Търси се „къртицата“, която изнасяла информация. Публикацията силно нервирала и без това нервния Бойко Рашков. Той питал подчинените си защо служителите масово четат новината и се радват.

В петък, събота и неделя изпадналият в истерия вътрешен министър звънял постоянно на премиера Кирил Петков с единствения въпрос: Ще ме сменяш ли? Нещо повече, Рашков си позволил да заплашва Петков с компромати.

Междувременно Дамаджаната отказал достъп на Демерджиев не само до кабинета на зам.-министъра, който останал празен, но и до министерството, понеже се опасявал да не бъде изместен от пловдивския адвокат.

Затова Петков посъветвал Демерджиев да се откаже от поста с изявление. Да тушират скандала премиерът и Рашков се разбрали да се явят заедно на отчета на Националната полиция. Събитието било организирано набързо, защото отчетът за работата на МВР за 2021 година е… качен на сайта на ведомството още през февруари. Затова трибуната в уж деполитизираното ведомство бе използвана от Петков и Рашков за оплюване и атаки срещу прокуратурата и главния прокурор Иван Гешев.

Премиерът отново се изказа неподготвен, като похвали МВР за нулева престъпност, но в отчета пише, че през 2021 година, Рашков е министър от една година, има бум на поръчковите убийства, 88 срещу 66 за 2020 година.

А разкриваемостта е срината до почти жалките 28%.

Докато Рашков и Петков разтягаха локуми в Националната полиция най-голямата синдикална организация в МВР СФСМВР обяви, че заедно с надзирателите в затворите излизат на палатков лагер пред Министерство на финансите в петък. Полицаите продължават с протестите, недоволни от реформата на Рашков и замразяване на заплатите им.