„Алфа Рисърч“: ГЕРБ бие ПП-ДБ с над 5%. Борисов с най-високо доверие от политическите лидери

0
126
Проучването на Алфа Рисърч.

ПП-ДБ понасят сериозни щети заради съюза с ГЕРб

С най-голямо доверие сред лидерите на политическите партии е Бойко Борисов – с 20,5%. Следва съпредседателят на ДБ Христо Иванов с 16,9% и съпредседателят на ПП Асен Василев с 16,5%. 20% имат стартово доверие в правителството, а 26% – в премиера Николай Денков. 43% имат неутрална позиция към редовният кабинет, 37% – отрицателно мнение за дейността му. Това показва проучване на „Алфа Рисърч“, което бе представено от Геновева Петрова пред bTV.

48% смятат, че макар да не е идеално, най-добре за страната ни е да има правителство.

14% са на мнение, че това е предателство спрямо избирателите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, а 13%, че то е вредно за страната. 25% обаче нямат мнение.

Ако изборите бяха сега, 25,1% ще гласуват за ГЕРБ, 20,2% за ПП-ДБ, 15,4% за „Възраждане“, 12,6% за ДПС и 8,8% за БСП. Заради съставянето на правителството и ГЕРБ и ПП-ДБ имат електорални щети.

Запитани „Какво е по-добре за вашата община на предстоящите през есента местни избори?“, 41% от анкетираните са отговорили „Да остане сегашният кмет“. Това обаче са предимно хора от малките общини. 49% искат да бъде избран нов кмет, а 10% нямат мнение. Нов кмет искат хората главно в големите общини.

За партиен кандидат за кмет биха гласували 45% от участвалите в допитването, а за необвързан политически – 39%. Въпреки че президентът Румен Радев няма партия, 7% от анкетираните заявяват, че биха дали вота си за кандидат, който е близък до него.

„Политическите кандидати за кметове са предпочитани от симпатизантите на партиите, представени във властта на местно или национално равнище – ГЕРБ, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС. Зад независимите кандидати застават в преобладаващата си част привържениците на „Има такъв народ“ и „Възраждане“, а избирателите на БСП остават поляризирани“, уточняват от „Алфа Рисърч“.