Бобокови отиват на съд за вноса на опасни боклуци СНИМКИ И ВИДЕО

0
49
Боклуците на Бобокови край Плевен. СНИМКА: СПЕЦПРОКУРАТУРА

Заедно с тях пред Темида застава и бившият зам.-министър Красимир Живков

Специализираната прокуратура предаде на съд шест лица по разследването за нерегламентирано управление на опасни отпадъци, съобщиа от държавното обвинение.

Днес, 08.02.2021 г., Специализирана прокуратура внесе обвинителен акт в Специализирания наказателен съд по дело за нерегламентирано управление на опасни отпадъци. На съд са предадени общо шест лица – А.Б., П.Б., Кр.Ж., Н.М., В.К. и И.Хр.

Материалите по делото. СНИМКИ: СПЕЦПРОКУРАТУРА

А.Б. И Кр.Ж. са предадени на съд за това, че са ръководили организирана престъпна група, чрез която в период от около пет години, с користна цел, са извършили следните престъпления от Наказателния кодекс: чл. 282 (престъпление по служба); чл. 311 (лъжливо документиране); чл. 353б (управление на отпадъци не по установения ред, с което е създадена опасност за живота или здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди за околната среда); чл. 353в (управляване на отпадъци не по установения ред) и чл. 353г (трансграничен превоз на опасни отпадъци в нарушение на установения ред).

Освен това, обвиняемите са привлечени към наказателна отговорност и за вторични престъпления – А.Б. за това, че е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, а Кр.Ж. е предаден на съд и за извършено престъпление против народното здраве и околната среда, като същото е извършено в съучастие с В.К.

Освен за участие в ОПГ – Н.М. и В.К. са предадени на съд и за извършени документни престъпления и такива против народното здраве и околната среда. П.Б. е предаден на съд за участието си в организираната престъпна група. И.Хр. е предадена на съд само за документно престъпление.

Предвидените наказания за ръководителите на ОПГ са лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а за участниците в престъпното сдружение от три до десет години.

За извършените екологични престъпления, законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода от десет до двадесет години и глоба от петнадесет до петдесет хиляди лева.

За документните престъпления предвиденото наказание е лишаване от свобода до пет години и лишаване от право на лицето да заема определена държавна или обществена длъжност.

В рамките на разследването по делото бяха извършени множество огледи на местопроизшествия в землищата на област София, гр. Червен бряг, с. Рупци, общ. Червен бряг, гр. Плевен и гр. Лом, обл. Монтана, при които бяха установени 16 756 тона отпадъци, сред които 7 756 тона опасни. Част от намерените опасни отпадъци бяха заровени на различни нерегламентирани места в страната. Същите не са били управлявани в съответствие със Закона за управление на опасните отпадъци. Вследствие на това е била създадена опасност за здравето на хората и са причинени немаловажни вреди за околната среда.

Внесените в Специализирания наказателен съд материали по делото са в обем от 546 тома. Приложени са и събраните в хода на разследването веществени доказателства, които също са в значителен обем.

Предстои Специализираният наказателен съд да определи дата за разпоредително заседание. Вижте видео :