Китайският вирус уби още 4-ма, 19-има са новите заразени, сред тях бременна жена

0
90
Проф. Тодор Кантарджиев. СНИМКА: МС

Влизаме в етап на угасване на епидемията, но въпреки това не трябва да се намалява броят на тестовете, казва проф. Кантарджиев

19 са новите случаи на COVID-19 у нас. От тях в болница са 9 души, други 10 са на домашно лечение. Общият брой на заболелите е 2538, съобщи на брифинг на Националния оперативен щаб директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Има момиче на 14 г. от Сливен сред заболелите, както и 39-годишна бременна жена. „Коронавирусът не е опасен за плода. При раждането ще се вземат допълнителни мерки“, каза проф. Кантарджиев.

Има и нов случай на заразен сред медиците – медицинска сестра в Сливен.

1220 PSR теста са направени вчера. Над 60 000 са общо направените PSR тестове досега. „Влизаме в етап на угасване на епидемията, но въпреки това не трябва да се намаляват броя на тестовете. Така можем да хванем огнищата“, посочи проф. Кантарджиев.

От новите случаи притеснителното е в Ямбол, където са отчетени 9 случаи, съобщи на брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Излекуваните и изписани вчера са 33. Общо 44% от заразените са излекувани в България, или 1123 души.

Има четирима починали, мъж на 75 години в София без придружаващи заболявания, 78-годишен в Сливен с исхемична болест на сърцето, 62-годишен в Стара Загора с аденом на простата и жена на 66 години, която е била настанена от Пазарджик в болница в Пловдив. Общо починалите са 144.

„В България случаите не са малко, защото нямаме възрастно население. Тези твърдения са на хора, които казват пред медиите, че се забавляват с пандемията. Ние не се забавляваме с епидемията. Народът спазваше мерките, повече от 90% от хората, и не се поддаваха на манипулации“, каза зам.-председателят на щаба.