Кирил Ананиев: Независимо от тежката ситуация имаме преизпълнение на данъчните приходи с 1.5 спрямо 2019 г.

0
48
Снимка: фейсбук

Завършваме годината с 3,6 млрд. лв. дефицит, без пандемията щеше да е нулев, казва финансовият министър

Завършваме годината вместо с 5 млрд. и 200 млн. лева дефицит, с 3 млрд. и 600 млн. – той щеше да е нулев, ако днес нямахме пандемия. Това каза министърът на финансите Кирил Ананиев по време на инспекция заедно с премиера Бойко Борисов на компресорни станции на интерконектора с Гърция.

„Искам категорично да заявя, че планът за социално-икономическите мерки даде изключително положително отражение върху финализирането на бюджета за 2020 г.

Въпреки че бяхме обвинявани от политици и икономисти, че този бюджет е страховит, разхищава, че увеличава дълга за бъдещите поколения, така или иначе в края на годината вместо с 5 млрд. и 200 млн. дефицит, ние завършваме 3 млрд. и 600 млн. лева дефицит, което означава 3% от БВП. Толкова са проектите, които сме направили в нашите социално-икономически мерки. Ако днес ние нямахме пандемия, трябваше да завършим с нулев бюджетен дефицит“, каза Ананиев, цитиран от „Фокус“.

Той коментира и социално-икономическите мерки. „Независимо от тежката ситуация, ние имаме преизпълнение на данъчните и осигурителните приходи с 1.5 спрямо добрата 2019 г. Това означава, че мерките са дали отражение върху бизнеса и той е работел през цялото време“, допълни още финансовият министър.