КНСБ: 22-23 млрд. лв. годишно се въртят в сивата икономика

0
9
доходи
Пламен Димитров

Заетостта в над 80% от автосервизната дейност не се декларира, казва Пламен Димитров. Синдикатът предлага поне 20 мерки за ограничаване на сенчестия сектор

През последните 10 години сивата икономика намалява, но все още е над 20%. На сиво, без яснота откъде и как идват и къде отиват, се въртят повече от 22-23 млрд. лв. всяка година. Тoва обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на заключителния форум, посветен на проекта „Активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България“.

Заради сивата икономика са възможни и редица изкривявания в обществено-политическия живот. „Ако някой се опитва да купува гласове за изборите, не го прави от партийната субсидия“, убеден е синдикалният лидер.

Сивата икономика влачи със себе си много ефекти, защото сивото убива лоялната конкуренция, но сивото убива и правата на хората и всичко, което е свързано с техните трудови права, предупреди Пламен Димитров.

Над 80% от автосервизната дейност е на сиво, а това води след себе си и редица рискове на водачите и участниците в движението.

Затова от КНСБ настояват за законодателни промени в Кодекса на труда, Кодекса за социалното осигуряване и Закона за обществените поръчки, с които да се даде правна гаранция за ограничаване, намаляване и напълно премахване на практиките на недекларираната заетост. „Имаме много възможности и нашето законодателство трябва да отговори в подзаконовите си документи“, настоя Пламен Димитров и посочи, че в областта на строителството, земеделието и търговията се предлагат поне 20 мерки за промени в борбата със сивата икономика.

В заключение от КНСБ настояха още за промени в Наказателния кодекс, с които да се криминализира неплащането на осигурителните вноски.