Командирът на Авиоотряда след инцидента: Може би е време да се купи нов самолет

0
143
Тодор Коджейков

„Фалконът“ е на 19 г. и дава доста често дефекти, спираме го

„Фалконът“ няма да се ползва повече на този етап от първите ни държавни мъже, докато не се отстрани проблемът в системите му. Може би е време да се купи нов самолет, защото на първо място е безопасността на пътниците и екипажа. Това заяви пред медиите командирът на Авиоотряда Тодор Коджейков.

Той излезе с извънредна пресконференция, за да даде подробности около поредния инцидент и инфарктното приземяване на самолета, докато на борда му се намираше премиерът Бойко Борисов заедно с още 8 души екипаж и хора от неговия екип. Борисов се връщаше от Солун и самолетът му се готвеше да каца, когато отказа навигацията на самолета. Рисковата ситуация се разви в 11.00 часа преди обед.

Ситуацията е била доста критична, стана ясно от думите на Коджейков. „Вътре в самолета не е било безопасно, докато не са кацнали на земята“, каза бившият гард на премиера.

„Докато не се отстрани проблемът, няма да се ползва. Тъй като дава доста и често такива дефекти, е хубаво да се помисли за нещо по-ново и по-хубаво“, заяви Коджейков.

„Старата апаратура си показва своите дефекти, има поне три инцидента преди това. Може би е време да се тръгне за закупуването на нов самолет“, смята командирът на Авиоотряд 28. „В него не се вози само премиерът, вози се и президентът, други членове на правителството, екипажи, НСО, а безопасността е на първо място“, изтъкна генералът. Коджейков може да направи предложение за покупка на нов самолет и параметри едва след като получи зелена светлина от властта.

А иначе той благодари на пилотите за бързите реакции. Всичките 9 души на борда на „Фалкона“ са се приземили благополучно благодарение на това, че пилотите „са професионалисти и са имали други прибори, за да кацнат, но и заради това, че познават територията на софийското равно поле, за да бъде кацането благополучно“, обясни командирът на Правителствения авиоотряд.