Националното следствие пое разследването на инцидента, при който бърз влак помете двама железничари

0
36
Снимка: архив

Оцелелият работник е в стабилно състояние

Националната следствена служба (НСлС) пое разследването на инцидента в Плевенско, при който бърз влак помете двама работници по време на ремонт на железния път между Телиш и Горни Дъбник. Единият работник загина на място, другият е в болница със сериозни наранявания.

В четвъртък – 6 юни, на жп релсите между плевенските села Телиш и Горни Дъбник се извършва ремонт със специална машина. Тя спира. От нея излизат двама работници. В това време по съседните релси, в непосредствена близост, минава бърз влак. Следва удар.

„От машината слиза техническият ръководител и главният инженер към жп секция – Враца. В този момент по път номер две преминава бърз влак Варна – Мездра и помита техническия ръководител и от въздушната струя, която влакът развива – тъй като скоростта там е 110 км, просто втория го повлича няколко метра, но слава богу, човекът остава жив“, обясни инж. Бойчо Скробански от Националния борд за разследване на инциденти в транспорта пред бТВ.

Оцелелият работник е закаран в плевенската болница с контузия на белия дроб, счупени ребра и счупен крак. Опериран е и е стабилизиран, казаха от лечебното заведение.

След инцидента бързият влак с направление Варна – Мездра, остава на място близо 9 часа – до приключване на огледа и следствените действия.

„Най-вероятната причина за тежкия инцидент е нарушение на инструкциите по безопасност. Ръководството на НКЖИ изказва съболезнования на семейството на загиналия работник“, гласи позиция на Националната компания.