Командосите от ГДБОП нахлули на грешен адрес по вина на шефа на екипа

0
30
Христо Терзийски Снимка: БНТ

Внесено е искане за увеличение с до 30 на сто на заплатите в системата. 500 човека са осъдени за нарушаване на карантината, съобщи вътрешният министър Христо Терзийски

Нахлуването на грешен адрес от служителите на ГДБОП е по вина на шефа на екипа, посочи на парламентарен контрол вътрешният министър Христо Терзийски. Той уточни, че са наложени наказания на него и на началника на отдела. Семейството, чиято врата е била разбита, е получило извинение същия ден, а вратата им е сменена с нова.

Министърът допълни, че след проведената акция срещу групата обвинените са петима, а при обиските на други адреси са намерени малко над 18 000 лева, полицейски атрибути и документи за недвижими имоти.

На въпроса на депутата Красимир Янков за възнагражденията в системата на МВР министър Терзийски коментира, че вече е внесено искане за увеличение с до 30 на сто на заплатите на служителите.

Вътрешният министър припомни, че вече са заложени около 54 млн. лв. за 10 на сто увеличение от 1 януари. То ще обхване близо 48 000 човека.

„Следващата седмица ще има нов кръг разговори със синдикатите“, подчерта Христо Терзийски. Той отчете пред депутатите и работата на полицаите по време на извънредното положение.

По думите му за нарушаване на карантина са образувани над 3100 досъдебни производства и вече има постановени над 500 присъди, които основно са пробация, условно лишаване от свобода и глоба.

„Координацията върви по електронен път, не зависи от човешкия фактор. Това, което бъде въведено като карантиниран гражданин, в рамките на 2 часа постъпва при нас“, обясни още вътрешният министър.

„Призовавам гражданите да спазват карантинните мерки. Ние съставяме и актове, над 23 000 са съставени, основно за липса на маски“, апелира Терзийски. Той предупреди, че има опасност малките населени места да останат без или с минимален брой униформени, докато се следи за спазването на карантината.

„Актовете по член 209 от Закона за здравето са 23 894 – от 13 март до 29 октомври“, съобщи още министър Терзийски.