Явор Колев, началник отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП : Готови сме да реагираме на хибридни и кибератаки по време на изборите

За съжаление сексуалните изнудвания срещу деца в мрежата се разрастват, казва той

0
776
атаки
Явор Колев

Удрят ни от сървъри, заплатени със виртуални валути

Стефан Ташев

– Г-н Колев, наскоро Цветан Цветанов прогнозира, че за европейските избори България ще бъде подложена на хибридни и кибератаки. Готови ли сте да се справите с тях ?

– Мога да кажа, че всички институции, които отговарят за киберсигурността на България са в готовност да реагират и да отразят всяка една подобна атака. Независимо дали е хибридна или чисто хакерска атака. Така, че изборният процес да се проведе в нормална обстановка. При предишни избори имаше много атаки, насочени към сайтове на държавни институции.

Те целяха да разколебаят доверието на избирателите в държавността и в честността на провежданите избори. Това обаче са атаки насочени към сайтове и те по никакъв начин не могат да повлиаят на изборните резултати. Нито върху дейността на институциите, независимо, че са атакувани техни сайтове. Проблемът е имиджов. 

– Откъде идват тези атаки ?

– Атаките са от чужбина, от множество и различни ip адреси. Знаете, че през последните години бяха предприети различни мерки от Държавна агенция „Електронно управление“, ДАНС, ГДБОП и останалите институции,за да бъдат предотвратени такъв тип атаки. Чрез националната контактна точка 24х7 ситуирана в отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП взаимодействаме бързо и надеждно с нашите международни партньори. Чрез този способ е възможно навременно получаване на данни за атакуващи ip адреси и други данни от чужбина. Източниците на атаки често са компрометирани или неправилно конфигурирани сървъри от цял свят. Все по-често се натъкваме и на случаи на използване на сървъри заплатени с виртуални валути, с цел анонимизиране на хакерите.

– От доста време се води дебат за т.нар. Фалшиви новини и манипулации от сайтове еднодневки в социалните мрежи. Част от хибридната война ли са тези манипулации ?

– Проблемът е сериозен. Става дума за сайтове с неясна собственост, или т.нар. Еднодневки, които пускат фалшиви новини. Които пък по-късно се препечатват от жълти издания, за да не носят отговорност. Целта е да се окаля имиджа на известни хора, а също така се публикуват фалшиви новини, които да разколебаят доверието на гражданите в членството ни в ЕС и НАТО. Това са „новини“, които нормалните граждани възприемат като чисти глупости.

– Трябва ли да има законови регулации срещу фалшивите новини?

– Трябва да има. В момента на европейско ниво това се прави и то ще намери отражение и в националното законодателство. Така, че оклеветени и злепоставени хора от фалшиви новини да могат да търсят отговорност от техните автори.

– Ще могат ли те да бъдат блокирани или спирани?

– Да. Би трябвало да има филтриране на такива сайтове с неясна собственост, с неясни журналисти, които публикуват в тях. Да има регулация и на сайтовете с ясни собственици. Просто трябва да има промени в нашето законодателство.

– Наскоро в мрежите се появи един  гаф. Наред с коментара си един такъв потребител си беше публикувал и инструкциите за „тролене“ в мрежите. Това как ще коментирате?

– Това не характерно само за България. В цял свят различни компании и организации имат свои отдели, които следят в мрежите за негативни новини и коментари, касаещи компанията. И взимат мерки за изчистване на имиджа. Това важи и за политическите партии. Няма пречка това да се случва, ако не нарушава законите. Ако не клевети и руши имиджа на някого.

– Да поговорим за измамите в интернет. Какви са новите техники на виртуалните мощеници ?

– Тези т.нар. измами в интернет търпят различни изменения. Има „богаташи“, които търсят съпруги. Насочена е към самотни жени на средна възраст, интелигентни, които търсят партньор. Изпраща им покана във Фейсбук да речем „известен неврохирург“ или „английски адмирал“. И започва кореспонденция, която води до много сериозни финансови щети за потърпевшите.

Карат ги да изпращат сериозни суми. „Адмиралът“ твърди, че е милионер, но е в развод и парите му са блокирани в банка. И се нуждае от средства, за да плати на адвокат, който да му освободи парите. След което той и дамата ще заживеят с милионите си на някой райски остров. За съжаление доста хора се мамят. Имаме жена от България изпратила над 60 000 лева на такъв измамник.

Другият тип е сексуалното изнудване. Млади момичета се свързват с мъже и им предлагат да разговарят във видеочатове и да извършват сексуални действия пред камера. В последствие този запис се използва за изнудване на човека. Искат се суми от 3 до 5 000 евро. Популярни са напоследък известия, аз самият получавам такива съобщения, че компютърът ти е заразен със зловреден код, който дава възможност на престъпниците да имат достъп до съдържанието, което ползвате. Да виждат на екрана и да правят записи докато например сте наблюдавали порно филм. За да не ги пуснат тези записи, искат суми от 700 до 9000 долара, които да бъдат платени в биткойни. За по-голяма достоверност се посочва стара парола за ваша електронна поща, която отдавна не ползвате.

– Как да се предпазват хората от такива измами в интернет ?

– Най-общо казано да не приемат покани за приятелство в социалните мрежи от такива профили, защото те са показателни, нямат много приятели или са фалшиви. Освен това да не се сприятеляват с хора, които не познават. Защото няма никаква гаранция, че този който стои отсреща е добронамерен.

– Това важи ли за децата, които са най-застрашени в интернет ? Разрастват ли се сексуалните изнудвания към малолетни ?

– За съжаление сексуалните изнудвания срещу деца в мрежата се разрастват. Само през януари т.г. секторът в отдела, който противодейства на тази престъпност, е реализирал 5 операции срещу педофили у нас. През февруари срещу двама такива мъже в Провадия и Варна. Тръгваме много силно тази година, което не е положително. Случаите нарастват. Трябва да кажа, че щатът на този отдел бе увеличен тройно. Можем ефективно да противодействаме на този тип престъпления.

– Какви са методите на педофилите ?

– Едно време караха децата да купуват камери за стационарните компютри, даже им изпращаха пари затова. Сега всяко дете има мобилно устройство с камера. Обикновено срещите започват в социалните мрежи – Снапчат, Фейсбук, Вайбър, Интсаграм, Омигъл, КИК и други нови приложения. Те са модерни сред децата. Където има много деца там е благоприятна среда за анонимен контакт с тях. Това дава възможност на педофилите да използват различни самоличности, в повечето случаи на техни връстници и по този начин да се сближат с тях и да спечелят доверието им. Чрез използването на психологични и манипулативни методи, умело успяват да провокират децата да създават свои провокативни снимки и клипове, с които след това да ги изнудват.