Радев: Предсрочните парламентарни избори ще са на 2 април

0
29
Румен Радев Снимка: кадър

Надявам се парламентът да отдели внимание на важните закони – антикорупционния, за контрол на главния прокурор и останалите закони от Плана за възстановяване, които са в напреднала фаза, настоя президентът

Предсрочните парламентарни избори ще са на 2 април, обяви президентът Румен Радев преди отбелязването на 60-годишнината на „Технотест“ АД в Централния военен клуб в София.

Разпускането на парламента ще се случи на 3 февруари, петък.

„Отчитайки техническите предизвикателства пред ЦИК, за които всички вече разбрахте, изборите ще бъдат на първата възможна дата, в която няма да има риск за машинното гласуване. За да бъде спазен законът, който повелява, че всеки български гражданин трябва да може да избира дали да гласува на машина или с хартия“, обясни държавният глава.

Радев се надява оставащото време да бъде използвано от депутатите и те да докажат, че борбата с корупцията, Планът за възстановяване и устойчивост, европейската интеграция са реален приоритет, а не само предизборни обещания.

Президентът отказа да разкрие ще има ли промени в състава на служебния кабинет, но обясни, че ще разговаря с всеки министър.

„Надявам се парламентът да отдели внимание на важните закони – антикорупционния, за контрол на главния прокурор и останалите закони от Плана за възстановяване, които са в напреднала фаза“, настоя той.

За коментарите от Скопие през последните дни Радев отбеляза, че сега е ясно защо се е борил толкова правата на македонските българи да бъдат защитени в конституцията на страната и това да е задължително условие за започване на преговорите за присъединяването им в ЕС.

„Република Северна Македония не е и започнала преговорите, още не е отворила вратата за стаята, в която се водят тези преговори. Очаквам институциите на РСМ да докажат не само че не са част от антибългарската кампания, това вече не е достатъчно. Крайно време е да докажат, че се борят активно срещу тази кампания“, коментира президентът.

Той подчерта, че в ситуацията ще бъдат активирани всички европейски механизми, така че на тази „антибългарска омраза и истерия да се сложи край“.