Агитират на турски за кандидат за кмет от ВМРО (ВИДЕО)

0
226
Кадри от скандалния клип.

Скандалната ситуация е в ромската махала на Пещера

Скандална агитация на турски за кандидата за кмет на ВМРО в Пещера д-р Николай Пенев.

От видео, качено в социалните мрежи, се вижда и чува добре как докато цигани мятат кючек на песни на Орхан Мурад, човек от екипа на ВМРО представя на турски език кандидата за кмет в Пещера от ВМРО д-р Николай Пенев. Претендентът за градоначалник говори как ще разшири квартала, известен като „Едиверен“. Видимо доволни от разговорите на турски са и кандидатите за съветници Неделчо Рядков, Николай Рядков, Анастасия Мераклиева.

 

Видеото показва, че циганите се убеждават на турски език, че трябва да гласуват за човека на ВМРО д-р Николай Пенев, алармират възмутени жители на Пещера.

 

Пенев е от листата на ВМРО (СДС, ДБГ, БЗНС, АБВ, НФСБ). Предизборният му митинг в махалата е подгрявано от певеца Орхан Мурад, който с колежка призовава хората да се съберат на площада. На… турски език. Това става ясно от видеоматериал, публикуван във фейсбук.

Според Изборния кодекс агитацията на език, различен от българския, е забранена. Именно партии като ВМРО, НФСБ, „Атака“ настояваха за промяната, въпреки че и Венецианската комисия, и ОССЕ от години настояват тази забрана да отпадне. От ДПС пък периодично предлагат атигацията на език, различен от българския, да е допустима, когато има осигурен превод на български език. И дават пример как често чужденци – например европейски полицити, участват в мероприятия у нас по избори – и по логиката на закона би трябвало да бъдат санкционирани.

Във видеото, шестващо в социалните мрежи, след третата минута, Мурад и негова колежка говорят на чужд език, след това дамата на български представя кандидат за общински съветник. Справка показва, че това е Николай Рядков. Дамата сама предупреждава, че „сега ще каже и на български“… Следва представяне и на български, на работливия – по думите на ораторката – млад човек, който се бори за доверие на вота. Вижте скандалното видео: