Комисията за НДК препитва вицепремиер и министри

Заседанието е насрочено за 14 часа и ще се проведе в зала „Запад“ на парламента

0
72
НДК
НДК

Пред депутатите обяснения ще дават Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Боил Банов

 

Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз ще проведе първото си заседание. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание, съобщава Фокус.

Заседанието е насрочено за 14 часа и ще се проведе в зала „Запад“ на парламента. Проектът на дневен ред на Комисията предвижда членовете й да изслушат вицепремиера Томислав Дончев, министъра на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 Лиляна Павлова и министъра на културата Боил Банов.

На 30 юни Народното събрание реши да създаде Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Създаването на комисията бе по предложение на ПГ на „БСП за България“ след скандалите с уволняването на директора на двореца Мирослав Боршош от министъра на председателството Лиляна Павлова и последващото връщане на Боршош на поста от премиера Бойко Борисов.

Комисията ще работи в срок от един месец. За председател на комисията бе избрана народният представител от ГЕРБ Диана Йорданова, а членове от квотата на партията ще бъдат: Снежана Дукова, Диана Саватева, Младен Шишков, Петя Аврамова, Георги Динев, Дилян Димитров и Тома Биков. От „БСП за България“ за членове на комисията бяха избрани: Атанас Костадинов, Румен Гечев, Жельо Бойчев, Никола Динков, Любомир Бонев и Димитър Георгиев.

От „Обединени патриоти“ част от комисията ще бъдат: Йордан Апостолов и Маргарита Николова, от ДПС – Велислава Кръстева и Адлен Шевкет и от „Воля“ – Дора Христова. Няколко часа, след създаването на комисията в отворено писмо до медиите Мирослав Боршош обяви, че се оттегля от поста изпълнителен директор на НДК до приключване на проверките.