Марияна Николова е новият вицепремиер

Тя поиска толеранс от две седмици

0
137
вицепремиер
Марияна Николова

Парламентът прие оставката на Валери Симеонов

Марияна Николова е новият вицепремиер на мястото на подалия оставка Валери Симеонов. Парламентът одобри освобождаването на Симеонов и избирането на Николова.

Новият вицепремиер беше уточнен на близо 9-часов коалиционен съвет вчера. Днес със 116 гласа „за“, 62-ма „против“ и без нито един „въздържал се“ парламентът одобри новия вицепремиер, отговарящ за икономическата и демографската политика.

Днес опозицията обвини управляващите, че всъщност единственото, което правят, е да задълбочават кризата и настоя за предсрочни избори. До оставката на Симеонов се стигна след като предизвикани от думите му майки на деца с увреждания протестираха и настояваха той да освободи поста близо месец.

Номинираната за вицепремиер от квотата на Националния фронт за спасение на България Марияна Николова до вчера беше шеф на кабинета на Валери Симеонов. Близка до него и доверено лице. По образование тя е юрист. Заемала е различни експертни длъжности в държавната администрация. От средата на юни 2015 г. до 2017 г. е ръководител на отдел „Договорно-правен и правна защита“ в „Национална електрическа компания“ ЕАД. Преди това Николова оглавяваше няколко години и правната дирекция в Министерството на земеделието.

Преподавател е по структура на администрацията и административен процес в Института по публична администрация към Министерския съвет. От май 2017 г. е началник на политическия кабинет на Симеонов.

Един отговорен пост. Мисля да продължа това, което е започнато от правителството“, това бяха първите думи на новия вицепремиер Марияна Николова.

„Мисля да увелича доходите на населението. Това е мой приоритет“, поясни още новата вицепремиерка, която се закле преди минути. Икономиката и демографската политика. Също така е и здравеопазването – са други приоритети на новия вицепремиер. „Интерес за мен представляват и децата. Все пак те са нашето злато. Ще поискам да ми бъдат представени конкретни мерки и въпроси, които касаят здравето на децата .Аз съм майка на първо място, но по отношение на думите на Валери Симеонов за майките не мога да го коментирам. моят изказ не е такъв по принцип“, каза още Николова.

„Възнамерявам да направя срещи с браншовите организации и да видя какви са проблемите там. Доходите на населението зависят от всички нас – поне така смятам аз“, поясни още вицепремиерът. Тя бе категорична, че за момента нищо не й тежи. Николова бе категорична, че е готова да се съветва с всеки един народен представител. Николова помоли да й бъде даден толеранс в рамките на 1-2 седмици.

„В ромските сватби има голям проблем. Все пак ресорният вицепремиер не може да ходи с шумомер в ръка, но има проблем с шума“, призна Николова. „Никога не съм членувала в политическа партия и никога не съм била телевизионна водеща“, отговори тя на журналистически въпроси.