Начало ВОДЕЩИ НОВИНИ Костадин Ангелов: Идва трета вълна на вируса

Костадин Ангелов: Идва трета вълна на вируса

0
30
Снимка: архив

България е на 26-о място по заболяемост от ковид-19 в ЕС и на 13-о по смъртност за последните две седмици

„Европа е в патова ситуация и се готви за трета вълна. Не искам да сме лекомислени, а готови за трета вълна, ако тя изобщо дойде у нас със силата, с която е на континента”, каза здравният министър Костадин Ангелов на брифинга на националния  оперативен щаб.

„Доволни сме от постигнатите резултати до момента, но успехът е много крехък. Това не ни дава право да премахнем всичко с лека ръка. Вижте какво се случва в Португалия! Призовавам българските граждани към разум и към спокойствие!“, заяви в началото здравният министър.

Проф. Костадин Ангелов потвърди, че има „известно раздвижване в София“. „Във всеки един момент сме готови да предприемем действия, ако това се наложи“, коментира той.

38% е заетостта на интензивните легла в страната. Най-висок е броят по този показател в Силистра, София-област и Шумен.

„Ситуацията не е по-различна от миналата седмица. По данни към момента 14-дневната заболеваемост в България е 90 на 100 000, което ни отрежда 26-о място в ЕС и 6-о място на Балканския полуостров, смъртността е 9,9 на 100 000, което ни отрежда 13-о място в ЕС. Това, което ни кара да бъдем нащрек, е развитието в страната по области. След силното оцветяване в жълто на картата, днес на практика имаме осем области в червената зона. Тази с най-висока заболеваемост е Кюстендил, а най-ниска е Търговище ”, заяви доц. Ангел Кунчев.

В жълтата зона са 8 области, в оранжевата – 12 области. Според главния държавен здравен инспектор това значи, че ситуацията е добра, но тенденцията се обърна. Той прогнозира, че през целия февруари ще има постепенно покачване на заболеваемостта.

„Пред нас има две перспективи – или да го направим по модела на Франция със сравнително бавно повишаване, или по модела на Испания и Португалия с изживяване на тази криза, в която бяхме в края на ноември. Дали ще мине по единия път, или по другия, зависи от това как ще спазваме мерките”, подчерта Кунчев.