Проф. Ангелов: Във фаза 4 ще ваксинираме хронично болните и хората над 65 г.

0
41
Снимка: архив

Ще се уточнява и колко от ангажираните с изборния процес желаят да се ваксинират

Четвъртата фаза на ваксинационната кампания у нас ще обхване хората с хронични заболявания, както и тези на възраст над 65 г. Имунизацията ще се осъществява в кабинетите на личните лекари или от мобилни екипи. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който присъства на първата копка на нов обект на Спешната помощ в град Бяла, съобщи Нова тв.

Ще бъде проведена и среща с ЦИК, за да се уточни колко от ангажираните с изборния процес желаят да се ваксинират.

„Не обмисляме възможност за влизане в България с антигенен тест или тестване на границите. Това не дава сигурността, от която имаме нужда“, каза министър Ангелов.

Той обяви още, че студентите, които искат да станат медицински сестри, ще получават двойни стипендии.

В рамките на проекта за модернизация на Спешната помощ у нас ще бъдат изцяло обновени 27-те центъра за бърза помощ, както и спешните отделения в държавните болници.

„Стартираме филиал на Спешна помощ от втори тип в Бяла. Общо проектът за строителството включва над 35 спешни отделения, 27 центъра и 170 филиала на СМП на територията на цялата страна“, обяви министърът.

Според него, освен за строителство, става дума и за модернизиране с апаратура на новопостроените отделения и закупуване на 400 нови линейки. 280 от тях вече са доставени.

„Искаме да гарантираме равен достъп до Спешна медицинска помощ за всички граждани. Страната ще бъде разделена на 10 области – във всяка ще има една голяма болница, но и десетте трябва да са добре модернизирани, с апаратура и медицински екипи, така че всеки пациент да получи адекватна грижа“, обясни проф. Ангелов.