Костадин Ангелов: Само при колективен имунитет у нас ще паднат маските

0
15
Костадин Ангелов

Ако не носят маски, преболедувалите и ваксинираните няма да се разболеят от коронавирус, но могат да го пренасят, казва министърът

Само при колективен имунитет ще паднат маските и ще си върнем живота обратно. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов пред депутатите в Народното събрание, цитиран от „Фокус“.

“Преболедувалите и ваксинираните няма да се разболеят от коронавирус, но могат да го пренасят”, отговори той на допълнителен въпрос на депутата от БСП Румен Георгиев защо ваксинираните и преболедувалите трябва да носят маски.

„По отношение защо трябва да носят хората маски, когато са се ваксинирали или са преболедували, отговорът е много прост. Всички хора, които са получили ваксина, които имат титър на антителата, които са преболедували и отново имат титър на антителата, той няма да им позволи да се разболеят, няма да им позволи, ако се разболеят, да прекарат тежко заболяването, това може да го постигне единствено и само гарантирано с ваксината, но могат да пренасят вируса.

Това не е мнение на министъра на здравеопазването, а на световни експерти. Именно за това изискването за влизане в страната не е обвързано с ваксинирането, а с изискване за отрицателен PCR тест“, заяви още министърът.