Кошлуков: Това беше първото и последно участие на Волен Сидеров по време на кампанията в ефира на БНТ

0
208
Емил Кошлуков

Лидерът на „Атака“ няма да бъде канен в обществената медия, докато не се извини за скандалното си поведение в предаването „Референдум“

Това беше първото и последно участие на г-н Волен Сидеров в тази кампания в ефира на БНТ. Докато ние не получим официално извинение от г-н Сидеров, което ще разгледаме, аз моля най-учтиво колегите да не канят г-н Сидеров. Всъщност не моля, а разпореждам, за да се знае чия е отговорността за това решение, заяви генералният директор на БНТ Емил Кошлуков в сутрешния блок на обществената телевизия.

Поводът е скандалното поведение на лидера на партия „Атака“  в предаването „Референдум“ снощи. До ескалацията на напрежението се стигна, след като Сидеров се намеси грубо в дискусията, без да му е дошъл ред за изказване и нарушавайки регламента на изданието. Наложи се в студиото да влязат полицаи, а ефирът бе прекратен за кратко, докато националистът бъде изведен от студиото.

Днес Кошлуков обяви, че докато той е генерален директор на БНТ, няма да търпи подобно отношение и поведение в ефира. Той заяви, че този брой на предаването няма да бъде повторен и предаването ще бъде свалено от сайта на телевизията.

Редакторът на „Референдум“ Татяна Тасева обясни, че основна цел на предаването е да има равнопоставеност, принципи и разговор, но това се е оказало невъзможно при вчерашния брой. „Реплики от рода: „Това е обществена телевизия, аз ще си правя каквото си пожелая“ са недопустими“, каза тя.

Генералният директор поздрави водещата на предаването, както и колегите, които са се справили със ситуацията и не са прекратили ефира. Той поднесе извиненията си на политическите партии, участвали в дебата снощи, както и на зрителите на Националната телевизия.

Ръководството на телевизията разпространи декларация:

Ръководството на БНТ заклеймява грубото незачитане на подписаното между ЦИК, БНТ и политическите партии споразумение от лидера на „Атака“ Волен Сидеров. Държанието му в предаването „Референдум“ от 01.10.2019г. беше възмутително и накърни достойнството на водещата на предаването Добрина Чешмеджиева и на всички работещи в БНТ. Ръководството на БНТ декларира, че застава зад Добрина Чешмеджиева и зад нейните действия по време на предаването.

Ние смятаме, че поведението, което демонстрира г-н Сидеров, беше низко, това беше демонстрация на безнаказаност и липса на уважение към БНТ, каквато депутатският имунитет не му дава. Недопустимо е използването на ефира на обществената телевизия и употребата на език на омразата, на думи, които очернят политически опоненти. Никога в 10-годишната история на предаването „Референдум“ не е имало такова шокиращо поведение на участник.

Припомняме, че участието в предаването „Референдум“ на 01.10.2019г. на господин Сидеров е в качеството му на председател на ПП „Атака „и ръководител на предизборния щаб. Заради това отношение БНТ ще предложи на ЦИК и СЕМ да изключат от споразумението ПП „Атака“ и тя да няма безплатни и платени участия в БНТ. Надяваме се също и политиците в НС да се дистанцират от поведението на Волен Сидеров.