Кунчев: Следващата седмица ще решаваме дали да удължим, или облекчим мерките

0
14
Ангел Кунчев Снимка: МС

Радвам се, че интересът към ваксините е голям, каза още той

Следващата седмица ще бъде решено дали да се удължат ограничителните противоепидемични мерки и след 31 януари, или по-рано да бъдат облекчени. Това каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, член на Националния оперативен щаб. Той уточни, че това ще стане на базата на данни от изминалата пълна работна седмица, в която и децата се върнаха в детските градини и учениците от 1-и до 4-и клас – в училище.

По думите му основната цел е да се търси балансът между това да се намали рискът и да не се прекратяват всички социални дейности, „което води до тежки последици“.

„Тенденцията се пречупи, но е рано да се каже, че е окончателно. Очевидно е, че успяхме да намалим броя на новозаразените и на хората, нуждаещи се от медицинска помощ, а и на тези, които го карат най-тежко и попадат в интензивни отделения“, каза Кунчев.

Той посочи, че заради т.нар. „британска мутация” на коронавируса, която доведе до скок на заразените във Великобритания, не се дават прогнози как ще се развия пандемията въобще в Европа и в частност в България. Кунчев подчерта, че заради това мнението му за предстоящите парламентарни избори е да се направят тогава, когато реши този, от когото зависи – президентът, без да се обляга на медицинската експертиза, защото тя не може да каже кога е по-благоприятният период за това. „Причината няма да е в здравните власти за това да поставят под въпрос провеждането на изборите“, категоричен бе доц. Ангел Кунчев.

„Радвам се, че интересът към ваксините е голям и предпочитам този вариант – да има търсене и ваксините да не достигат, отколкото да е обратното“, заяви още той.

Той очаква до 10 дни и ваксината на AstraZeneca да получи разрешение за употреба в страните от ЕС.

Доц. Кунчев отново обясни, че преболедувалите хора могат да бъдат имунизирани, без това да е риск за тях, но не е необходимо да се прави на етап, в който ваксините не са достатъчни за масово имунизиране. Той препоръча хората с изградени антитела от срещата им с короновируса да следят нивата им и да се ваксинират, когато те се понижат.

„Предстоят доставки на ваксини от Moderna – първите количества са 2000-3000 до 5000 дози, постепенно ще се увеличават и през април очакваме 220 хиляди дози от тази ваксина“, подчерта Кунчев.

Той съобщи, че до момента информацията за профила на ваксината на Pfizer, която вече е поставена на 14 хиляди души, е много добра, има само 5 регистрирани случая с нежелани реакции, но те са в рамките на очакваните – болка в областта на обождането при ваксинирането и леко схващане на ръката, но отшумяват в рамките на часове или на 1-2 дни.

Във връзка с проведената имунизация на общински съветници в Сандански, доц. Ангел Кунчев беше категоричен, че Националният оперативен щаб следи за отклонения от плана за ваксинация и нарушенията ще бъдат наказвани.

Според него при развила се вече пандемия и засягане на всички страни е грешка да се прекъсва изобщо движението на хората, но подчерта, че изискването за отрицателни резултати от тестове и карантиниране е необходимо.