Проф. Кунчев: Може да достигнем до над 15 000 скрити случая на ковид още този месец

0
69
Огнян Кунчев

В България ситуацията тепърва ще назрява, категоричен е математикът

Скритата заболеваемост от ковид-19 може да достигне до над 15 000 случая още този месец, заяви пред Нова тв математикът проф. Огнян Кунчев.

„Мисля, че този месец болните, които са от скритите числа, ще се вдигнат поне до 15 000-20 000 хиляди. А иначе официално това, което се регистрира, ще бъде около 2000-3000 случая. Обезпокоителното обаче е това, което не се споменава. Това е смъртността, която е висока дори в доста по-ваксинирани нации”, подчерта той.

“За да се ориентираме в ковид ситуацията – най-добре е да погледнем какво се случва при съседите ни. В момента се намираме в много динамична ситуация – постоянно идват туристи, българи, които работят в чужбина се пробират. А като погледнем какво се случва в Гърция – там вълната продължава да се качва. По-успокоително е положението в Австрия и Германия, където вълната през последната седмица се поуспокои. В България обаче ситуацията тепърва ще назрява”, категоричен е математикът.

По негови изчисления имаме около 750 заболели на 7-дневна база. „Това означава, че болните са поне 7 пъти повече. Тоест имаме около 7-8 хиляди заболели реално”.