Ковид отделението в столична болница е пълно, само един от пациентите е ваксиниран

0
62
Снимка: pixabay

Според проф. Николай Младенов лошата експертиза и противоречивите мнения влияят негативно на ваксинационната кампания

Ковид отделението в столичната болница „Аджибадем Сити Клиник“ („Токуда“) е пълно. Само един от пациентите е ваксиниран, съобщи пред БНТ проф. Николай Младенов – началник на клиниката по анестезиология.

„Разполагаме според стандартите, които са спуснали от Министерството на здравеопазването, с 55 легла за по-леко болни от ковид и 10 интензивни легла, като в момента бройката в нашето отделение е на 100% запълнена“, обясни той.

Само един пациент е ваксиниран и е прекарал втори път ковид, но няма ваксинирани пациенти в интензивното отделение. Според проф. Младенов лошата експертиза и противоречивите мнения влияят негативно на ваксинационната кампания.

„Статистически е доказано, че ваксинираните пациенти прекарват с 90% по-леко сътоветното заболяване, отколкото неваксинираните. Говорим за нов вид вирус, тоест мутация, която довежда до 60% по-лесна заразяемост в домашни условия, отколкото при предните мутации“, каза той.

Според проф. Младенов най-тежката вълна на заразата е била през ноември и декември миналата година. В момента делта вариантът наподобява повече грип, което обърква хората. „Рискът идва от факта, че навлизаме в сезон, в който започваме да се затваряме повече в закрити пространства“, обясни той.

Деца също се разболяват от коронавирус, но са малко и карат заразата леко.

„Причинява заболяване при децата, но за щастие при тях все още смъртността е почти нулева. Това показва, че новият щам има нова дистрибуция във възрастовите групи – преди заразените деца бяха по-малко, новият щам поразява и тях, но за щастие те преминават в по-лека клинична форма“, допълни проф. Младенов.