Правят COVID-центрове в поликлиниките, дават по 1000 лв. на всеки личен лекар

0
58
Проф. Костадин Ангелов

Правителството отпуска още 80 милиона лева за мерки, свързани с Ковид-19

Специални COVID-зони ще бъдат изградени в поликлиниките в страната. Това е една от мерките, които държавата предприема за борба с пандемията у нас. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов, който заедно зам.-здравният министър Жени Начева и кметът на София Йорданка Фандъкова дадоха брифинг в Гранитна зала на МС.

Целта е в поликлиниките в страната да бъдат изградени кабинети, които да диагностицират болните и да установяват реалната клинична картина на болните. Освен това по 1000 лв. ще получи всеки един общопрактикуващ лекар в страната.

„Държавата се намира в сериозна фаза на епидемията. От две седмици числата са такива, че двуседмичната заболеваемост е над 300 на 100 000 души. При такава заболеваемост правим следната реорганизация. Новите мерки, които ще приложим до края на годината, са в размер на 80 млн. лв. Те ще бъдат насочени в следните направления: в доболничната помощ – на всеки лекар ще бъдат отпуснати допълнително по 1000 лева“, уточни той.

По думите му по последни данни всеки трети тестван българин е положителен. „В ДКЦ-тата в София в някои от тях и в по-големите градове в страната ще бъдат разкрити допълнителни Ковид зони. В тези Ковид зони ще работят лекар, сестра и лаборант. В тях ще се извършват клинични тестове и по преценка на лекаря и образно изследване на белия дроб. На месец това прави около 3 млн. лв. Екипът, който работи там, ще получава по 1000 лв. на човек месечно и допълнително по 10 лв. на всеки преминал през тях пациент“, разкри здравният министър.

„В лечебните заведения ще увеличим капацитета от 10% на 20%“, добави проф. Ангелов.

„Допълнително ще бъдат отпуснати 15 млн. лв. за закупуването на антигенни тестове“, каза още той.

„Имаме готовност на извънредно заседание на Министерски съвет, което ще се проведе най-вероятно утре, да бъдат приети тези мерки“, продължи министърът на здравеопазването. По думите му с тези мерки се цели облекчаване на здравната система.

„Всеки ден броят на хоспитализираните в София се увеличава. Увеличението спрямо вчера е с 84 души“, коментира кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

„Очаквам до края на седмицата поетапно да започне включването на ДКЦ-тата, които да са създали нужната организация“, разкри тя.