Кунчев убеждава учители в Ямболско да се ваксинират

0
13
Ангел Кунчев Снимка: МС

Ако няма имунизация, това, което преживяхме ноември, ще ни се стори приказка, казва той

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев днес бе в ямболското село Бояджик, където нито един от 22-мата учители не желае да се ваксинира.

Доц. Кунчев разясни на учители от региона какви са ползите от ваксиниране. Още в началото на срещата, на която присъства и зам.-министърът на образованието Таня Михайлова, той заяви, че ситуацията в България остава сложна, въпреки ниските нива на заболеваемост и смъртност.

Ваксинирането обаче все още не е масово сред учителите. Това е и причината да започне серия от срещи. Ваксинирането е доброволно, но информацията от многото и различни канали обърква учителите, които не могат да вземат решение. Това призна и доц. Ангел Кунчев, който заяви, че трябва да се прави по-дълбока разяснителна кампания, която да поясни видовете ваксини, начините на ваксиниране и ситуацията в страната.

„Начинът да го избегнем не са много, те са два-три. Единият начин е с мерките, които омръзнаха на всички. Давам си сметка, че не можем безкрайно да издържим с такъв тип мерки. И това е по-приемливата част, има заведения и ресторанти, които не работят от 4-5 месеца”, обясни Кунчев.

„Много добре си даваме сметка, колко са тежки мерките. От друга страна имаме Европа, която реши да действа като едно пространство и предварително да налее огромни средства в компании, които разработват ваксината. В момента всички държави се борят за някакви количества ваксини и се борят жестоко”, добави той.

Според доц. Ангел Кунчев до края на годината ще излязат още ваксини, но тогава ще е късно за масова ваксинация. Според него ваксинирането трябва да е ускорената борба срещу вируса.

Кунчев подчерта, че идва в селото не за да изнася лекция по медицина, а за да проведе чисто човешки разговор с учителите.

„Науката е доказала, че ако 70-75% от населението е имунизирано, вече епидемия не може да стане“, посочи той и допълни, че ще има отделни случаи, но не и масово разболяване. Доц. Кунчев даде пример с Великобритания, където болниците са пълни със заразени.

„Ако това се върне в България, а опасността е голяма, това, което преживяхме ноември, ще ни се стори приказка“, предупреди доцентът.

Здравният инспектор бе категоричен, че не трябва с лека ръка да се пренебрегва достъпът ни до безплатна ваксина. Той посочи, че като страна, членка на Европейския съюз, имаме предимството да сме сред първите имунизирани срещу COVID-19.

Доц, Кунчев призова педагозите да се грижат за здравето си и да не вярват на лъжливи твърдения.

Преди дни той обеща лично да посети местното училище в село Бояджик, след като от медиите стана ясно, че нито един преподавател там не е пожелал да се ваксинира.