Лекуват с кръвна плазма втори заразен с COVID-19 във ВМА

0
34
СНИМКА: АРХИВ

Маските на открито скоро няма да са задължителни

На втори пациент с коронавирус във ВМА вчера е прелята плазма. Той е бил в по-тежко състояние в сравнение с първия пациент, на който е приложено това лечение. И на двамата състоянието днес е по-добро днес. От страна на Изпълнителна агенция по лекарствата е извършена проверка как се прилага лечението с плазма у нас и констатациите са, че е правилно, съобщи на брифинг шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Лечение с преливане на плазма ще има и в други лечебни заведения. Такава подготовка вече започва в Националния център по трансфузионна хематология, където Министерството на здравеопазването е отделило едно помещение. Идеята е да се натрупа някакъв малък запас. При интерес това може да бъде направено и в останалите 5 кръвни центъра в страната, уточни д-р Ангел Кунчев.

53 новозаразени за денонощие отчете оперативният щаб. От новоустановените 15 са приети в болница за лечение. Резултатите са на база 1302 изследвани. Така общо установените у нас вече са 1541.

Към момента 317 се лекуват в болници, от тях 40 са в интензивни клиники. Още шест нови случаи на заразени медици отчита оперативният щаб. Десет новоизлекувани до 276 са преборили коронавируса. 66 са починалите.

Има спор в щаба за носенето на маски – дали да остане в този вид, задължително да се носят на открито, или да останат задължителни само за градски транспорт и закрити помещения като магазините и учрежденията. Чака се затоплянето на времето, а слънцето убива вируса. От оперативния щаб подчертаха, че разхлабването на мерките ще става поетапно.

Пандемията придобива ендемичен характер, т.е. отделни огнища, които могат да бъдат контролирани и ограничавани. Ген. Мутафчийски обясни, че вървим вече към платото на разпространение.

Няма опасност от разпространение на вируса заради избягалия възрастен пациент от болницата във Враца. Според Ангел Кунчев той е престоял навън 15-20 минути, а при тежки форми на деменция трудно може да се говори за причините и мотивите.