Личните лекари ще могат да издават рецепти по телефона

0
21
Снимка: архив

Така при евентуално изчерпване на лекарствен продукт в определена аптека, той ще може да бъде заменян, без да се губи излишно време на пациента, каза министър Ангелов

Личните лекари ще могат да издават рецепти по телефона, съобщи NOVA. Това предложение беше прието след среща на здравния министър с представители на Българския фармацевтичен съюз.

Личните лекари ще казват своя код за идентификация на фармацевта, за да може той да даде необходимите медикаменти на пациента.

Отпаднаха идеите за откриване на повече денонощни аптеки в страната и за продаване на лекарства в магазините.

„Приехме, че в тази ситуация телефонна връзка между фармацевта и лекаря би свършила работа. Ние, като лекарски съюз, ще препоръчаме на нашите членове в периода на извънредно положение колегите максимално да се възползват от възможността да отбелязват генерична замяна”, каза председателят на БЛС Иван Маджаров.

„Най-важното по време на пандемията от COVID-19 е да улесним максимално пациента и да сме сигурни, че той ще получи адекватна грижа. До края на тази седмица ще очаквам предложенията на съсловните организации с точни предложения как лекарите и фармацевтите да обменят бързо информация.

Така при евентуално изчерпване на лекарствен продукт в определена аптека, той ще може да бъде заменян, без да се губи излишно време на пациента“, каза министър Ангелов по време на срещата.