Лекари, граждани, пациенти и общественици се вдигат на масов протест срещу отстраняването на проф. Кантарджиев

0
308

Митингът е планиран за 13 часа пред Министерството на здравеопазването

Масов протест срещу отстраняването на проф. Кантарджиев от слугата на Румен Радев Стойчо Кацаров се организира утре в 13 часа във Фейсбук. Ето съобщението :

Протест пред Министерство на здравеопазването, организиран от служители на НЦЗПБ, лекари, медицински работници от всички части на здравната система, изследователи, пациенти, граждани и учени от академичните среди.

Присъединете се към нас на 10 юни, в 13.00 часа, пл. Света Неделя 5 пред сградата на Министерство на здравеопазването, за да възстановим правдата.

Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) е национална институция със статут на научна организация към Министерство на здравеопазването, която има за цел да разработва научните основи на борбата с инфекциозните заболявания и методите за нейното осъществяване. Това прави тази структура особено важна днес, когато страната се намира в безпрецедентна здравна криза. В такъв момент идва и съобщението за принудителното пенсиониране на дългогодишния ръководител на НЦЗПБ – проф. Тодор Кантарджиев. Той е част от екипа на Центъра от 1988 година и е негов дългогодишен директор.

Проф. Кантарджиев е доказал се специалист в областта на микробиологията, инфекциозните болести и имунологията. Като едно от лицата, ръководили до момента България през COVID кризата, професорът стъпва на научни данни, предлага нестандартни решения и никога не отказва информация, което е видно и от множеството му телевизионни участия. Новината за неговото пенсиониране предизвика лавина от негативни реакции сред обществото и медицинската общност, а служителите на НЦЗПБ излязоха на спонтанен протест пред Министерство на здравеопазването.

Проф. Кантарджиев познава в детайли работата на Центъра, той е негов стожер и обичан от служителите ръководител. Професорът е и един от малкото кадри в научните среди, работещи в полето на медицината. Той е председател на Българската асоциация на микробиолозите, зам.-председател на Научното дружество по микробиология, член на Управителния съвет на Европейската конфедерация по медицинска микология, член на Управителния съвет на Балканското дружество по микробиология, член на Микологичните дружества на Франция, Германия, Швейцария и Люксембург, Член на Американското дружество по микробиология, Член на Европейското дружество по клинична микробиология и заразни болести. Специализациите у нас и в чужбина, както и изградените връзки с чужди и наши учени, са само поредното доказателство за авторитета на професора. Възрастта не бива да бъде водещият аргумент при вземането на това решение. Главният медицински съветник на Белия дом, д-р Антъни Фаучи навърши 80 години, но продължава да е една от ключовите фигури в борбата с пандемията в САЩ. Проф. д-р Клаус Чихутек (65 години), макар навършил пенсионна възраст, все още е ръководител на Паул Ерлих институт в Германия, който също има важно значение за контрола на заболяванята.

Дълбоко оскърбени сме от обяснението, че няма незаменими хора. Не! Проф. д-р Кантарджиев е незаменим лекар, учен, учител и организатор. За девет години като директор той изгради новия облик на НЦЗПБ. Превърна го в жив организъм.

Овладяването на пандемията в настоящия момент се дължи до голяма степен на неговите изпреварващи решения, разумни съвети и навременни действия. Той и екипът му откриха британския вариант на коронавируса на наша територия и сигнализираха за него седмици преди третата вълна на COVID-19. Проф. д-р Кантарджиев е човек, който не бяга от отговорност, който взима непопулярни решения и казва истината такава каквато е, поставяйки на първо място грижата за здравето на хората и националния интерес.

Поради критичното значение на НЦЗПБ в настоящия момент, ние намираме за неприемливо принудителното пенсиониране на проф. Тодор Кантарджиев. В резултат от това биха могли да последват множество сътресения в работата на Центъра и борбата с пандемията, което да постави страната в неизгодно положение.

Това неоснователно уволнение, маскирано като законно пенсиониране, е опит за намесване на политиката в една надпартийна научна и академична институция!

Настояваме проф. д-р Кантарджиев да бъде възстановен на поста директор на НЦЗПБ в името на науката и за доброто на хората!