Лъчезар Борисов: На този етап не се предвижда пълно затваряне у нас

0
13
Лъчезар Борисов

Търсим баланса между подсигуряването на здравната и социалната система, от една страна, от друга – икономиката да работи, казва икономическият министър

„На този етап пълен локдаун не се предвижда. Подхождаме по най-рационалния начин като търсим баланса между подсигуряването на здравната и социалната система от една страна, от друга – икономиката да работи. Това е доста сложен баланс и ние се стремим да постигнем тази рационална политика”, заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов в ефира на NOVA.

Той припомни, че и по време на извънредното положение в страната пълно затваряне не е имало и някои сектори са продължили да работят. Министърът подчерта, че страната ни е отворена икономика и зависи от случващото се в другите страни.

„Вижда се, че само от противоепидемичните мерки във второто тримесечие на годината загубихме 8.5% от БВП. Респективно това се пренася и в приходната част на бюджета. За щастие, се справихме много добре и България и в момента по прогнози на Европейската комисия е една от държавите, които се представят най-добре във финансовата и макроикономическата сфера. И от гледна точка на БВП, и от гледна точка на финансова стабилност сме сред лидерите на Европейския съюз”, обясни министър Борисов.

Той цитира и прогноза на Европейската комисия, според която страната ни ще завърши годината с дефицит, който е три пъти по-малък от средния за Европейския съюз. България има и дълг, който е 4 пъти по-малък от средния за ЕС.

„На фона на всичко, което се случва в Европейския съюз, ние имаме едни от най-добрите буфери и можем да поемем такива сътресения. До момента Министерството на икономиката заедно с това на труда и социалната политика сме инвестирали близо 1 млрд. лева в българската икономика. Това е през мярката 60/40, през грантовите схеми и през ББР”, добави Борисов.

Той отправи апел за солидарност и спазване на мерките, защото, ако те не се спазват, ползата от тях ще е нулева. Министърът обясни, че по действащите процедури до края на годината ще бъдат изплатени още 330 млн. лв. Ще бъдат отворени и две нови процедури през новата година. Борисов заяви, че през месеца ще се обяви грантова схема за ликвидност за компаниите с оборот над 500 хиляди лева.

„Веднага стартираме и процедура за справяне с коронакризата. Там ще бъдат насочени мерки към предприятията, които да трансформират своите предприятия към онлайн среда. След което продължаваме работа по инициатива на ЕС на стойност 391 млн. лв., които ще бъдат за възстановяване, растеж, дигитализация и иновация на предприятията”, каза още министърът.