Майката на Кристиян, обвинен в умишленото убийство на Милен Цветков, намери 100 хил. лв. да си плати гаранцията

0
85
Кристиан с майка си Десислава

Оказа се, че имущественото й състояние позволява, въпреки че пред съда защитата й преди няколко дни говореше друго

Десислава Николова, майка на шофьора, обвинен в умишленото убийство на известния журналист Милен Цветков, плати все пак гаранцията си от 100 000 лева.

Тя бе определена от прокуратурата в края на април, когато съдружничката на подсъдимия за различни злоупотреби Миню Стайков, бе задържана за 24 часа, защото е дала джипа на дрогирания си син Кристиян Николов. Той е в ареста. На Великден Кристиян нацели с висока скорост колата на спрелия на червено Милен Цветков, който издъхна след минути.

На 29 април съдът отказа да намали гаранцията на Десислава Николова. От съда тогава уточниха, че в жалбата си Николова настоява гаранцията ѝ да бъде намалена, защото размерът не бил съобразен със здравословното и имущественото ѝ състояние, възрастта, професията, както и това, че сама се грижи за трите си деца, племенниците и родителите си.

Съдът обаче прецени, че жалбата е неоснователна и при взимането на гаранцията са съобразени всички законови изисквания. Той приема, че размерът на гаранцията е в съответствие с високата степен на обществена опасност на деянието, в което е обвинена Николова.

По делото не са налице данни за влошеното ѝ здравословно състояние. В жалбата си тя също не посочва доказателства за това. При задържането ѝ за 24 часа от полицията дори е отказала да ѝ бъде извършен медицински преглед.

Съдът не приема за основателен и довода, че Николова трябва да се грижи за трите си деца, тъй като те са пълнолетни и тя не им дължи издръжка. По делото няма данни, който да подкрепят и твърденията ѝ, че тя плаща частните училища и детски градини на четиримата си племенници, както ѝ че се грижи за родителите си.