Македонците, внесли отпадъци във Варна: Внасяме боклук само в България, у нас е забранено

0
471
Снимка: ПРБ

Трябвало да бъдат изгорени в ТЕЦ „Бобов дол“

Контейнерите с отпадъци, които пристигнаха на пристанището в България, трябваше да бъдат прехвърлени в ТЕЦ „Бобов дол“. Това каза управителят на компанията „Блацион“ ООД Горан Ангелов, който е македонски гражданин, съобщи Канал 3. „Блацион“ ООД е българско търговско дружество със седалище и адрес на управление в София. Тази компания внася отпадъците, които бяха открити на пристанищата в България. Негови управители са македонските граждани Блаже Игнатов и Горан Ангелов.Те притежават 15% от компанията, а останалата собственост е на италианците Винченцо Трасари и Ецио Боче.

Според Горан Ангелов „отпадъците не били прехвърлени в ТЕЦ „Бобов дол“, защото при пристигането им на пристанището вече е бил изтекъл лицензът на централата за изгаряне на отпадъци. „Става въпрос за пластмаса и гуми. Откритите дървени, текстилни и стъклени отпадъци не са забранени. Това ще бъде доказано от експертите, след като бъде направена проверка“, каза още Ангелов пред МИА.

Според него „информацията в българските медии не е вярна и отпадъците, ако се получи разрешение, ще бъдат прехвърлени в ТЕЦ „Бобов дол“ или пък ще бъдат върнати обратно в Италия. „Всичко разбрах от българските медии. Аз съм малък съдружник в „Блацион“. Надявам се много бързо всичко да се изясни и това е в интерес на обществото и на нас самите“, допълни Ангелов.

Горан Ангелов е управител на най-голямото депо за отпадъци в Република Северна Македония „Дрисла“, край Скопие. Той категорично заяви, че никога не е имало партньорство с „Блацион“ ООД. „В страната ни /Македония, бел.ред./ никога не сме внасяли каквито и да са отпадъци, защото това е забранено. Това сме правили само и единствено в съседна България“, каза още Горан Ангелов.

Прокуратурата в Бургас започна разследване за нерегламентиран внос на 20 контейнера с италиански отпадъци на пристанището в Бургас, стопанисвано от „БМФ Порт – Бургас“ ЕАД. Товарът е транспортиран с кораб на 5 септември 2019 г., като му е бил определен режим временно складиране за срок до 90 дни.

Цял ден в събота на пристанище Варна-Запад разследващите отваряха контейнерите с нерегламентирано внесен боклук от Италия. Получател на товара е „Блацион“ ООД. Съдружниците Ецио Боче и Винченцо Трассари ще бъдат търсени по линия на международното сътрудничество.

25-те контейнера са пристигнали в страната на 9 октомври миналата година с разрешение да останат на пристанището 90 дни. След изтичането на този срок собственикът им не ги потърсил, прокуратурата започна досъдебно производство и проверка на съдържанието на товара. Освен описаните пластмаса и каучук в тях има дрехи, играчки и битови уреди.