Старческият дом край Варна, в който изгоряха четирима, се оказа без лиценз

0
31
Снимка: рixabay

Подпалвачът е в психиатрия

Домът за стари хора край Варна, в който при пожар загинаха четирима души, няма актуален лиценз. Това съобщи пред bTV окръжният прокурор Красимир Конов.

Той посочи, че въпреки че са открити нарушения, социалното заведение продължава да работи.

Конов каза, че евентуалният извършител е 53-годишен мъж. Той е в психиатрията и предстои да се реши дали може да му бъде повдигнато обвинение.

Записите от камерите са иззети от разследващите и предстои да им бъде направена експертиза.

Директорът на ОДМВР-Варна ст. комисар Атанас Михов обясни, че на тях се вижда как въпросният мъж, който е в една стая с жертвите, вади предварително приготвени хартии и предмети, пали ги на едното легло, след което ги премества на съседното и излиза от стаята пълзешком, понеже е с увреждания.

Изяснено е и че в нощта на инцидента две санитарки са се грижили за обитателите, като едната е следяла камерите.

Христина Христова, бивш социален министър, заяви, че в случая явно трябва да има промени в Наказателния кодекс, където да се запише, че МВР запечатва дома. Ако няма лиценз, автоматично да бъде прекратявана дейността.

Смъртността в домовете на този собственик е ужасяваща – 300 души за една година в трите дома. Другите два са в Пловдив и Девня. „Тази смъртност не може да се сравнява с каквото и да е“, заяви Христова.

Според Надя Клисурска, зам.-министър в служебните правителства миналата година, няма правен вакуум, но просто наредбите трябва да влязат в сила след изготвянето и на допълнителните нормативни актове.

В новия кодекс е регламентирано, че доставчиците на социални институции трябва да се регистрират с лиценз.

В този дом са установени много нарушения още през лятото на миналата година и са сезирани всички възможни институции – МВР, Окръжна и районна прокуратура, главен прокурор, МЗ, общината, районната инспекция на БАБХ.

Клисурска бе категорична, че лице с психически увреждания не може да бъде в такъв дом. Трябва да има специализация на институциите и те да бъдат разделени – домове за лица с психически увреждания, домове за дементни, домове за физически увреждания и затруднения в придвижването.