Марияна Николова ще предложи ресторантите в хотелите да работят до 00.30 часа на Нова година

0
6
Снимка: Pixabay

Министърката тайно посещавала хотели, за да се увери, че спазват мерките

Ще предложа на Нова година ресторантите в местата за настаняване да работят до 00:30 часа през нощта. По искане на бранша днес ще обсъдя с Националния оперативен щаб, здравните власти и правителството тази възможност, за да може гостите да посрещнат спокойно празника. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова прес БТВ. Тя подчерта, че капацитетът на гости в ресторантите ще се запази 50%, като не се допуска струпване на хора. По думите й не се допускат и програми, но ще е по-хигиенично хората да останат в ресторанта, а не да се носи храна по стаите.

През изминалите коледни празници нямам нито един сигнал за нарушения, информира министърът. И посочи, че лично като таен клиент е посетила хотели, където се е уверила, че правилата стриктно се спазват. По думите й регулярните проверки, които се извършиха през декември, показаха, че и бизнесът, и туристите са дисциплинирани.

Няма да се допуснат тайни купони, категорична бе министър Николова, като допълни, че трябва да има самодисциплина. Тя уточни още, че контролните органи работят активно и има ли сигнали, веднага се препращат към компетентните институции. Министърът посочи, че инспекциите и по време на Студентския празник- 8 декември, показаха, че правилата се спазват и прогнозите за празненства от много хора не се случиха.

Относно зимния сезон министърът заяви, че в момента резервациите са 30%, като и в следващите месеци отново ще се разчита на български посетители. Очакваме записвания в последния момент, както и гости от съседните Сърбия, Турция, Северна Македония, които могат да дойдат с кола, обясни още тя.

На въпрос за започналата ваксинация срещу ковид-19 вицепремиерът посочи, че е готова да се ваксинира публично и очаква в най-скоро време да има тази възможност. Не считам, че може да навреди на здравето, но всеки сам преценява, уточни още тя. По отношение на туризма практиката показва, че антигенните тестове действат, заяви министърката.