МВнР не е сезирало прокуратурата за консула в Хага

0
6
Министерството на външните работи

Това е задължение на министерството, казват от прокуратурата

До момента прокуратурата не е сезирана във връзка с изнесената в средствата за масово осведомяване информация за българския консул в Хага, който събира незаконно такса „коронавирус“ от посетителите в службата.

Това се казва в съобщение от пресцентъра на прокуратурата, след като стана ясно, че на 6 април самоволно в нарушение на законите е въведена такса „коронавирус“ от консула ни в Хага – по 5 евро за българи и по 10 евро за чужденци.

По-рано днес външният министър Екатерина Захариева съобщи на брифинг, че ще бъде предсрочно прекратена командировката, консулът ще бъде върнат веднага в София и ще се образува дисциплинарно производство.

От прокуратурата казаха, че съгласно чл. 205 от НПК, отговорност на длъжностното лице, на което му е станало известно извършването на престъпление от общ характер, е незабавно да уведоми органа на досъдебното производство, както и да се предприемат необходимите мерки за запазване на данните за престъплението. В този смисъл задължение на органа, командировал лицето, е незабавно да сезира ПРБ за установеното.