МВР прави център за актове и глоби на пътя

0
60
шофьори
Държавата с нови мерки срещу катастрофите.

93% ог жертвите в катастрофи у нас са заради човешка грешка

По данни на МВР за миналата година 96% от пътните произшествия у нас са станали заради нарушения на водачите. Малък е процентът на катастрофите, станали заради пътните условия, но 593-ма са загинали по пътищата на България, което е лоша статистика. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на международната конференция „Ефективни модели и инструменти за повишаване на безопасността на транспортната система“. Форумът се организира в Деня на безопасността на движение по пътищата, съобщава Дарик.

Тя цитира и данни от годишния индекс за безопасно шофиране за 2018 г., според които 93% от пътните произшествия с жертви са заради човешки грешки, а превишаването на позволената скорост е най-разпространеното рисково действие сред българските шофьори. За да се подобри безопасността на пътя, е необходимо да се обърне сериозно внимание както на пътната инфраструктура, така и на поведението на самите водачи на автомобили, отбеляза регионалният министър.

Продължава изграждането на магистралната мрежа и на високоскоростните пътища, като се работи по магистралите – „Хемус“, „Струма“, „Европа“, по скоростния път Видин – Ботевград и се изпълняват 119 километра стратегически пътни проекти, информира министър Аврамова. Тя каза, че се рехабилитират и основни пътни участници, общо със средства от ОП „Региони в растеж“ от държавния бюджет и от програмите за териториално сътрудничество се рехабилитират 824 километра републикански пътища за над 500 милиона лева. Агенцията „Пътна инфраструктура“ проверява състоянието на всичко предпазни мрежи на автомагистралите, на мантинелите и на маркировката по пътищата. За подобряване на безопасността по републиканските пътища се ремонтират ограничителни системи за 18 милиона лева, като с приоритет са участъците от магистралите. Полага се и пътна маркировка за над 5 милиона лева – приоритетно по магистралите и по първокласните пътища, информира регионалният министър.

Тя съобщи, че експертите на АПИ заедно с МВР са направили обследване на участъците с концентрация на пътни произшествия. Предвижда се по републиканските пътища да бъдат изградени интелигентни транспортни системи за управление на трафика, които ще дават информация в реално време за пътната обстановка на пътуващите. Създава се и Националният координационен център за безопасно движение по пътищата, като част от мерките на правителството за ограничаване на транспортния травматизъм, каза министър Аврамова. Тя добави, че Центърът ще осигурява оперативна координация, взаимодействие между държавните структури при прилагане на мерките за превенция, при усложнени пътни и метеорологични условия и ще работи непрекъснато.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов от своя страна изнесе черната статистика на войната по пътищата у нас.

„За 2018 г. при 6684 тежки пътни произшествия по пътищата на страната загиналите са 611, а близо 8500 са били ранените. Тези цифри наистина са тревожни, въпреки че сравнено с 2017 г. има намаление както при починалите, така и при ранените при катастрофи“, каза Маринов.

По отношение на пътищата, основната дейност, която осъществява МВР, е за контрола и той е многократно засилен, заяви министър Маринов. Той съобщи, че през годината са регистрирани и са наложени санкции за над 1 300 000 нарушения по пътищата и това показва, че водачите на МПС не са на нужното ниво на дисциплинираност и на толерантност към останалите участници в движението. Работи се по промяна на Закона за движението по пътищата и с тези промени се надяваме да подобрим възможностите за по-добър контрол и за по-добра превенция на всички институции, отбелязва вътрешният министър.

Той информира, че се създава оперативен център, като целта е да се намали до минимум времето за реакция както за превенцията, така и след пътни произшествия и при кризи на пътя. Купуват се нови камери, които автоматично регистрират високата скорост, но и констатират други нарушения по пътищата, съобщи министър Младенов. Той добави, че ще бъдат купени и още технически средства, като много важно е създаването на Единен център за обработка на нарушенията по пътищата. По този начин ще се осигури 50 процента на повишаване на ефективността при работата на пътните полицаи и при обработката на нарушенията. В този център това ще става автоматично и ще има повече време за контрол на пътя, обясни вътрешният министър.