Балабанов: Петков каза, че праща Рашков в КПКОНПИ, защото не е в състояние да извърши реформата в МВР

0
182
Станислав Балабанов

Искали да го скрият в комисията, защото бил възрастен човек

В политиката трябва да избираме между лошото и по-малкото лошо. За 6 месеца партньорите, с които подписахме това коалиционно споразумение – „Продължаваме промяната“ направиха така, че наистина да се превърнат в огромното лошо в този парламент. Това заяви депутатът от ИТН Станислав Балабанов по БНТ.

По думите му премиерът и министърът на финансите имат стремеж за еднолична власт.

„Те искаха да консолидират цялата власт в ръцете си, превърнаха парламента в гумен печат. Никой не се съобразяваше с нас в законодателна ала. В една такава емоционална среда предполагам, че през следващите ни много кал ще си хвърлим. Ние трябва да залагаме на фактите и на истината. Да, според някои сме лоши, но предпочитаме да говори истината“, каза Балабанов.

По думите му, актуализацията на бюджета до последно се е предлагала „на тъмно“:

„Винаги съм ходил с група експерти от нашата партия, да има хора които да изразят експертното си мнение по казуса и да има хора, които после да може да потвърдят каква е истината за тези коалиционни съвети. Планът за еврото, актуализацията на бюджета, Македония – все неща, които бяха поставяни на тъмно.“

След заявлението на Слави Трифонов вчера, „Продължаваме промяната“ не обелиха и дума за Македония, подчерта Балабанов. По думите на вдигането на ветото за РСМ с условие президентът Макрон и Франция под някаква форма да бъдат гарант за националния интерес „така или иначе щяло да се случи“.

„На последния коалиционен съвет премиерът каза следното: „Трябва да направим така, че Макрон да победи“. На въпроса защо, г-н премиер, той отговори, че Франция трябва да се похвали с нещо до края на европредседателството по отношение на дипломацията и това е българският национален интерес, който трябва да бъде продаден по най-бързия начин“, обяви депутатът.

Балабанов съобщил за несъгласието си Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ с текстово съобщение до Лена Бориславова. По думите на депутата предложението било на премиера Петков и вицепремиера Василев, защото Рашков „не можел да направи необходимите реформи в МВР“.

„На коалиционния съвет миналата седмица премиерът дойде при нас без да знаем и каза: Имаме страхотна идея с Асен – Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ. Г-н Рашков на мен ми стана симпатичен като министър на вътрешните работи по време на служебния парламент. Попитах премиера каква е идеята зад тази рокада. той каза следното: Бойко Рашков е прекалено възрастен човек и не е в състояние а извърши реформата в МВР и не му стиска да уволни 7000 души полицаи. Затова ще го скрием в КПКОНПИ, защото той така или иначе е следовател по професия и там ще го използваме за някакви други неща“.