Полицейски протест за по-високи заплати или за по-високи пенсии ?

0
2007
Полицаи и надзиратели готвят протест.

Странни“ съвпадения между действията на синдикатите в МВР и БСП

Иван Михайлов

СФСМВР настоява служителите на МВР да получат заслужено увеличение на възнагражденията /до 30 процента/ предвид работата им на първа линия в борбата с епидемията и последствията от COVID-19.

Заявяваме, че анонсираното увеличение на възнагражденията с 15 процента категорично е недостатъчно и не кореспондира с положените от служителите на МВР усилия. Това се казва в писмо до депутатите от Народното събрание от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Те заплашват, че следващият им протест ще бъде на 22 ноември. На 7 ноември синдикалистите протестираха в цялата страна. Всеки човек би казал, че исканията на полицаите са справедливи, все пак заедно с лекарите и те понасят основната тежест на борбата с пандемията от коронавирус.

В тази посока са и изявленията на редица лидери на полицейски синдикати, приемани безкритично от медиите.

Наистина ли е така ? И за какво се борят точно синдикалните шефове ? За по-високи заплати или за по-високи свои пенсии?

През 2020 г. от българския бюджет са отделени 1 530 000 000 лв. за възнаграждения и осигуровки на служителите на МВР. 973 000 000 лв. от тях са за заплати и възнаграждения на тези служители. Ако сега правителството приеме исканията на синдикатите в МВР за 30% увеличение на заплатите, ще трябва да бъдат отделени още половин милиард лева. И то във време на пандемия от коронавирус, с тежък удар върху бизнеса и социалната сфера от него.

Твърденията на синдикалните шефве, че всички са „на първа линия“ не отговарят на истината.

По иноформация на Breaking.bg в момента в МВР работят над 5000 пенсионери, от които над 1/3 са началници.

Това стана възможно с приемането на изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване от парламента през лятото на 2015 година. Поправките са в сила от 15 август 2015 г.

Конкретно става дума за параграф 49 от преходните и заключителни разпоредби на Кодекса. Според него служителите от сектор „Сигурност” придобили право на пенсия по чл.69, при навършване на възраст 52 г и 10 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж, могат да се пенсионират, без да се изисква освобождаване от служба, съответно уволнение или прекратяване на правоотношението.

Служителите на МВР и МО мигновено се възползваха от това право и подадоха документи в НОИ. При одобрение те получават шест пенсии накуп, обикновено с тавана, който от 1 януари 2021 година скача от 1200 на 1440 лв. След което всеки месец вече взимат максимална пенсия , като продължават да си работят в МВР.

При около 2000 началници пенсионери, средната заплата на шеф е около 2000 лева, работещият пенсионер взима над 3000 лева,/за директори и заместниците им над 4000 лева/.

Като държавата му плаща данъци и осигуровки. Реално работещият пенсионер в МВР взима по-висока сума, пенсия плюс заплата, от висшата професионална фигура в министерството – главният секретар. Без да броим месечните индексации на пенсиите.

Но това не е всичко

Много от пенсионерите в МВР „кътат“ отпуската си за „черни дни“. Според информирани голяма част от тях имат между 100 и 200, а някои дори и повече неизползвани дни от отпуск.

Защо ? От любов към службата ? Не. Защото при пенсиониране ще му бъдат изплатени наведнъж. Плюс 20 заплати накуп и пенсия от министерството. Ако бъдат приети исканията на синдикатите в МВР за 30 % увеличение на заплатите и един пенсионер началник реши да напусне системата, ще получи между 65 и 70 000 лева накуп. Не е лошо. Всичко това е законно, но не е морално.

Нито един репортер, взимащ интервюта от синдикалните лидери в МВР, не попита вие работещ пенсионер ли сте ?

Защото по данни на Breaking.bg 90% от синдикалните шефове са работещи пенсионери от системата на МВР. И нямат нищо общо с „първа линия“. Нещо повече. Забелязва се „странно“ съвпадение между действията на синдикатите в МВР и опозицията в лицето на БСП.

Вчера социалистите, които иначе не влизат в зала за обсъждането на бюджета за 2021 година, внесоха поправки между първо и второ четене, с която предлагат увеличение на заплатите в МВР с 30%. Точно колкото искат синдикатите.

Може би за да подклаждат протестите

Има ли връзка един от полицейските синдикални шефове с ръководни кадри от БСП ? И ако да, каква?

Този протест никак не е случаен. Още с встъпването на това правителство синдикалистите, предимно пенсионери-началници, обявиха, че няма да дадат толеранс на кабинета и организираха протест на 5 юли 2017 година с искане за увеличение с 15% на заплатите. Да ви е познато това сега ?

Нито една медия не зададе на маститите синдикални шефове и въпроса на какво основание, свършена работа, искате увеличение с 30% на заплатите ?

Ето една илюстрация докъде води ескалиращото искане за постоянно вдигане на заплати в МВР. В сравнение с период от 10 години. Бюджетът на министерството расте всяка година, като главно отива за заплати, а числеността на служителите намалява. Парадокс ?

През 2010 г в МВР реално са работили 56 441 души с бюджет от 1,039 млрд лв. Към декември 2016 г щатът на министерството е 49 779, като от тях незаетите бройки са 6949 или 12,7%. Бюджетът на МВР за 2016 г е 1,127 млрд. лв, а за 2017 г – 1,223 млрд. лева. Парите растат, но реално до служителите не стигат.

Към 30 юни 2020 година, по официални данни на сайта на МВР, щатът на министерството е 49 588 души. А бюджетът за 2020 година е 1 530 000 000 лева. И синдикатите искат още половин милиард лева.

Синдикалните лидери премълчават и друго. Реално увеличението на заплатите ще облагодетелства началниците пенсионери, докато за редовия полицай увеличението ще е не повече от 100-200 лева.

А заплатите на шефовете-пенсионери ще скочат не с 15%, а реално с 20 – 21 % с допълнителните „екстри“ като пари за прослужено време и т.н. Докато редовият полицай, който наистина е на първа линия, няма такива привилегии. Реално работещите-пенсионери блокират системата. И пречат на кариерното развитие на младите си колеги.

Защо никой не си направи труда да се поинтересува колко директори, заместник директори, началници на отдели и сектори са пенсионери и си стоят на високите позиции.

А някои от тях са на по 50-53 години т.е поне още минимум 7 години ще топлят шефските столове до навършване пределната възраст 60 години по закона за МВР. Кога ще дойде ред на по-младите и кадърни служители да помръднат в кариерно отношение ? Най-рано след 7-8 години. Това морално ли е ? Естествено че не!

Демотивацията на младите служители е огромна, твърдят запознати. И това води до напускане на системата. Не бива да се забравя, че говорим за полицаи, в които държавата е инвестирала много пари. За да отидат да работят в частни фирми. Тези факти синдикалните лидери ги пропускат. А и никой не ги пита.

Решението на парламента от 2015 година създаде сериозно социално напрежение между пенсионерите-началници и редовите по-млади полицаи. Да не говорим, че чрез началниците в пенсия се залага огромна финансова бомба и реално източване на милиони от НОИ. Защото основно перо от бюджета на МВР отива директно в НОИ за осигурителни вноски, над 200 млн. лева годишно.

Да добавим, че служителите на МВР получават всеки месец пари за храна, ползват безплатен градски транспорт в цялата страна и безплатно медицинско обслужване. С последната промяна в ЗМВР, от 01.01.2021 г. целият извънреден труд на полицаите ще се заплаща.

На 13 ноември от ефира на сутрешния блок на Нова телевизия вътрешният министър Терзийски обърна внимание, че през тази година са увеличени допълнителните възнаграждения на служителите за нощен труд, както и за времето на разположение.

По този начин МВР продължава да бъде най-социалното министерство в държавата, с над милиард и половина лева годишен бюджет-90% от който отиват за заплати, пенсии, изплащане на извънреден труд, отпуски и социални придобивки.

Сега ли е моментът за искане на допълнителни половин милиард лева за 30% увеличение на заплатите в МВР ? След като служителите не са засегнати от финансовата и икономическа криза, породена от Ковид-19 ? Едва ли.

Защото все пак МВР не е социален приют и пристан. Но това синдикалистите го забравят.