Министрите се отчитат. Премиерът: Строителството на пътища ми е като психотерапия

0
33
Снимка: Dnes.bg

Повече приходи от туризъм, театрите пълни

Над 8.4 млн. чуждестранни туристи са посетили България в първите 10 месеца, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя посочи, че се отчита ръст и на посещенията, и в приходите, независимо от трудната ситуация с фалита на туроператора Томас Кук. Искам да вложите много усилия да рекламирате и показвате археологията, настоя премиерът Бойко Борисов.

Правосъдният министър Данаил Кирилов напомни положителния мониторингов доклад на ЕК, който препоръча отпадане на механизма за сътрудничество и проверка. Той посочи, че е критичен въпросът с множеството завършващи юристи и ведомството му е готово да предложи промени за изпита, за да повиши качеството.

Енергийният министър Теменужка Петкова изтъкна работата по проекта „Балкански поток“, от който първите 11 км, свързващи България и Турция, вече са в експлоатация, а в момента се работи по трасе от 150 км. За първи път имаме реална диверсификация в областта на доставките на природен газ – 403 млн. куб. м втечнен природен газ, включително от САЩ.

Проектите по ОП „Околна среда“ има всички шансове да бъде изпълнена изцяло, заяви екоминистърът Нено Димов.

Земеделският министър Десислава Танева каза, че са изплатени близо 70 млн. лв. за мерки и компенсации, свързани с африканската чума по свинете – най-голямото предизвикателство за годината.

Напредък по всички стратегически проекти – магистралите „Хемус“, „Струма“, „Европа“ и строителство на пътища, въвеждане на тол системата, отчете регионалният министър Петя Аврамова. „Зимата е мека, не спирайте строителството, максимално да се правят дейностите, само на 1-ви ще почиват“, нареди премиерът Бойко Борисов и допълни: „Това ми е като психотерапия“.

Министърът на културата Боил Банов каза, че са дадени над 4 млн. лв. за археология и теренни проучвания за стотици обекти. Според него това е много голямо предизвикателство. „Щом хората имат повече пари, за да ходят на театър, означава, че държавата върви напред“, каза Банов, който отчете 30% ръст в посещаемостта на културните институции.

Здравният министър Кирил Ананиев се похвали с модернизация на базата на лечебните заведения. Започна и дългоочакваното изграждане на детска болница.

Премиерът каза, че икономическият министър Емил Караниколов, зам.-регионалният Николай Нанков и др. са в Перник до решаване на кризата там.

Отчетът на министрите продължи два часа.