Министър Костадин Ангелов: Детските градини отварят на 14 декември, след като видим 17 показателя

0
103
Снимка: архив

До Нова година ще заработят всички електронни направления и рецепти, увери той

Детските градини отварят на 14 декември, потвърди министър Костадин Ангелов по време на връчването на ключовете на 20 нови линейки на центровете за спешна медицинска помощ в София, Пловдив, Бургас, Варна, Добрич и Търговище. 4 от линейките отидоха в Пловдив област и бяха приети лично от д-р Иван Стойнов, директор на Спешна медицинска помощ – Пловдив.

Министър Ангелов се застрахова, че за отварянето на забавачките ще се изчакат 17 показателя, които се следят, до четвъртък-петък. Той обаче потвърди думите на премиера, че при тази тенденция детските градини ще бъдат отворени на 14-и.

Според Ангелов определено има отслабване на натиска върху системата, както и върху COVID отделенията в болниците. Министърът обаче не посмя да бъде категоричен преди цялостните данни за седмицата, които ще му бъдат дадени в сряда вечерта.

На въпрос на „Марица“ какво показват масираните проверки на РЗИ за студентския празник проф. Ангелов отговори, че има забелязани няколко случая на струпване на хора. Ще бъдат следени най-вече къщите за гости, където има съмнения, че се правят банкети над разрешената бройка хора.

Иначе обичайните курорти за празнуване на 8 декември са доста празни, призна министърът.

Той потвърди, че антигенните тестове са доказано доста успешни и при препоръка ще заменят PCR тестовете, но се изчаква единна европейска позиция, и гарантира, че до Нова година ще заработят всички електронни направления и рецепти.