Министър Сачева: Родители на деца до 14 години също ще могат да ползват еднократна помощ от 375 лв.

0
130
Деница Сачева

Предстои да предложим още 30 дни неплатен отпуск да може да се зачита за трудов и осигурителен стаж, обеща министърката

Още в понеделник ще се разшири обхватът на еднократната помощ, която е 375 лв. Тя ще може да се ползва и от родители на деца до 14 години, заяви пред БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Ще дадем възможност на безработни самотни родители, които са загубили работа си след 13 март, също да ползват на базата на този критерий тази помощ. Предстои да предложим още 30 дни неплатен отпуск да може да се зачита за трудов и осигурителен стаж. Т.е. още 60 дни неплатен отпуск да може да се зачита за такъв стаж. Ще направим всичко възможно тази мярка да е достъпна.

По отношение на мярката 60/40 Сачева заяви, че към момента тя работи. За един месец имаме нарастване на безработицата с около 91 000 души, същевременно по линия на мярката 131 000 души ще запазят работните си места. Тя уточни, че кандидатстването по мярката ще бъде удължено до 30 юни.

Към момента повече хора ще запазят работата си, отколкото ще я загубят вследствие на тази мярка, категорична е министър Сачева.

Факт е, че от началото на кризата имаше много голям ръст на безработицата, имаше дни, в които се регистрираха като безработни 4, 5, 6, дори 9000 души. В момента вече две седмица се регистрират по-малко от 1000 души на ден, допълни Сачева.

По отношение на предложението на ВМРО мярката да се промени на 80/20 Сачева каза, че за определени сектори това е възможно да се приложи.

В момента най-много работни места са запазени в преработващата промишленост, следва хотелиерството, туризъм и ресторантьорство, културата, спорта. Мярката е отворена за много широк кръг икономически дейности.

Министър Сачева заяви още, че социалното министерство по линия на програма „Човешки ресурси“ е организирало 45 млн. лв. за социален патронаж. Към днешна дата 38 000 души ползват тази услуга. Удължена е програмата топъл обяд, така че до края на юни да се дава храна на социално слаби. Продължават и други инициативи съвместно с БЧК за раздаване на пакети на храни.