Михаил Миков: Не са нужни предсрочни избори

0
107
Михаил Миков Снимка: архив

БСП има претенция, но на площадите не се веят червени знамена, казва бившият лидер на партията и прогнозира бъдещ шарен парламент, което ще постави страната в тежко състояние

Бившият лидер на БСП и председател на Народното събрание Михаил Миков смята, че предсрочни избори на страната в момента не са нужни.

„При предсрочни избори – зимата на 2021-ва, рецесията, безработицата, натискът върху труда – всичко това ще се отрази на политическия живот. Лично смятам, че предсрочни избори не са необходими към този момент. 7 месеца преди изборите в страната има криза“, посочи Миков пред БНТ.

По думите му няма ясен отговор на въпроса „какво следва“, а възможните варианти са два – предсрочен вот или довършване на мандата.

„Очевидно е – има изчерпване на ГЕРБ. Очевидно е обаче, че социологическите изследвания сочат, че те водят. Няма политическа платформа, която да отговори на исканията на хората. БСП има претенция, но на площадите не се веят червени знамена“, отчете той.

Според бившият председател на Народното събрание спадът на доверието в ГЕРБ ще доведе до шарен бъдещ парламент.

„Гласовете на ГЕРБ ще отидат не към политическа алтернатива вляво, а към реанимиране на малки образования – партията на Христо Иванов, Атанас Атанасов. Фрагментацията ще се допълни от Слави Трифонов. Мая Манолова, може би. Това ще постави страната в едно тежко състояние. Възможно е отново да се заговори за президентска република и мажоритарни мандати“, посочи той.

Според него Румен Радев към момента не е заявявал претенция за президентска република.

„Сега моделът на Борисов е доста авторитарен. Той казва: Променя се този закон и законът се променя, а и в БСП се прави опит за такъв модел. Очевидно е доста модерно, но е много вредно“, категоричен бе бившият лидер на столетницата.

Михаил Миков изрази мнение, че ще има доста по-сериозни промени в кабинета от трите министерски оставки. Той дори прогнозира, че Бойко Борисов може да отстъпи премиерското място, но не се ангажира с конкретно име.

„БСП е в лоша кондиция и това не може да бъде оправдавано постоянно с вътрешната червена опозиция. Там има много високи децибели. Има едно ожесточаване към мислещите различно, а не концентрация към въпроса кк БСП ще спечели доверието на обществото, респективно следващите избори. 10-годишното дясно управление доведе до тази криза. Би трябвало хората да разберат, че лявото е това, което може да е алтернатива, а не друго дясно. Дясното на Борисов с друго дясно ли ще бъде сменено?“, попита той.