Михаил Миков: Нинова е прашинка в историята на БСП, която вятърът ще отвее

0
62
Михаил Миков Снимка: архив

Проблемът на партията е накъде върви, смята бившият й председател

Нинова е прашинка в историята на БСП, която вятърът ще отвее след време. Това заяви пред NOVA бившият председател на партията Михаил Миков. „Проблемът е за БСП – накъде, как върви с определени хора, това е големият въпрос“, каза Миков.

„Все повече хора разбират, че в партията в момента се говори за промяна, но става дума за подмяна“, изтъкна още той.

По думите му има доказателства за „колаборацията с ГЕРБ“, като Миков даде за пример изборите в Стрелча и Септември. „Това са знакови за БСП общини, в които БСП не издига кандидати“, посочи той.

На въпрос трябва ли отцелите се от БСП да напускат депутатските банки, както призова Нинова, Миков заяви: „Всеки сам избира дали да напусне парламентарната група или парламента. Колегите ще бъдат подложени на натиск, оплюване. От групата не за първи път излизат народни представители. Това е въпрос на лична преценка. Не мога да се съглася, че един народен представител е избран само от партийните гласове”.

Той заяви, че не знае как ще се развият отношенията в БСП. „Това са живи хора, които в даден момент могат да направят лична преценка и да си тръгнат. По-скоро Нинова трябва да направи усилия да задържи членовете около идеите”, поясни Миков.

Според него „лявото” е силно раздробено от години. „Това стана още преди 3-4 години, когато Нинова разтури „БСП лява България”. Това раздробяване вървеше веднъж като разединение между комунисти и социалдемократи и втори път вътре в самата БСП”, каза още Михов.

„Няма да направим нова партия, защото все още има шанс социалистите, които са в БСП да разберат каква подмяна се извършва на върха на партията. Има разминаване между думи и дела. Опозицията като термин беше измислена доста спекулативно от Нинова и беше удобно използвана в цялата кампания на прочистване”, заяви бившият лидер на БСП.

„Мисля, че БСП трябва да има готовност за опозиция, защото е възможно в по-далечен план партията да трябва да направи компромиси, които крият рискове за съществуването й“, заключи Миков.