Над 35 000 деца няма да учат дистанционно

0
14
Красимир Вълчев

Над 10 процента не посещават редовно училище, посочи Красимир Вълчев

„Между 35 000 и 40 000 деца няма да се включат ефективно в онлайн обучението. Причината е не само липсата на устройства и интернет, но и липсата на отношение към образованието. Над 10 процента са децата, които не посещават редовно училище”, заяви пред Нова тв образователният министър Красимир Вълчев.

„В Монтана вече има изчезнали устройства, предоставени за онлайн обучение на децата, и ще ги търсят по заложните къщи“, допълни той.

Учениците, които ще се обучават онлайн до 21 декември, са над 700 000.

По думите му в цял свят има недостиг на компютри. Предвидено е да се доставят още около 105 000 – 106 000 устройства – за ученици и за учители. Очаква се 10 000 да пристигнат следващата седмица.

„Не можем да компенсираме човешките животи, но можем да компенсираме образователните трудности. Там, където има нужда, може да се удължи учебният процес. Като при малките класове, може да бъде с две седмици“, каза още Вълчев.

„Тези, които сега учат и провеждат дистанционно обучение по седмично разписание, накрая тези две седмици ще им останат за проектни дейности или екскурзии. Тези, които сега правят проектни дейности ще учат през тези две седмици”, посочи той. И допълни: „Не удължаваме учебния план, но и не губим време в момента за тези деца, които правят проектни дейности”, каза Вълчев.