Не достига персонал в инфекциозната болница в Пловдив

0
10
Инфекциозната болница в Пловдив

Работим с максимални натоварвания вече 5 месеца, казват от клиниката

След Велико Търново вече са установени и първите случаи на заразени с коронавирус абитуриенти в Пловдив. На този етап четирима зрелостници са дали положителни проби за COVID-19.

Абитуриентите са от различни училища и са празнували в различни заведения. Общото между тях е, че са посетили в нощта на бала една и съща дискотека, където се предполага, че са се заразили. Петима заразени има и сред персонала на дискотеката. Тя е затворена за 14 дни.

В същото време лекарите от инфекциозната болница в града обявиха, че медицинският персонал не достига.

„Имаме 55 болни с доказана инфекция и още 10, които са съмнителни и очакваме резултата им до обяд. Тази либерализация на мерките доведе до бързо нарастване на заболеваемостта и на нарастване на броя на хоспитализираните. Той дори надвишава броя на болните, който сме обявили, че можем да приемем. Имаме нужда от активно участие на останалите болнични заведения в града в лечението на COVID-19”, заяви началникът на „Инфекциозна болница” проф. Мариана Стойчева.

Тя обясни, че етаж в болницата е отделен само за пациенти с нужда от лечение с дихателна реанимация. В болницата се приемат само пациенти със средно-тежко и тежко състояние. Според проф. Стойчева резултатът от баловете е доста обезпокояващ. Тя призова гражданите да не се събират на подобни събития, включващи много хора.

„Това, което не ни достига, е персонал. Работим с максимални натоварвания вече 5 месеца. Сестрите са най-дефицитната част от медицинския персонал. Тези, които останаха, са на края на отчаянието. Те освен физически са и психически изчерпани. Сега е времето доброволците да се върнат”, призова тя.